news

Guvernul Ciolacu, marinimos pe banii contribuabililor: romanii neasigurati la sanatate vor beneficia gratuit de mai multe servicii medicale oferite de stat

Presedintele Casei Nationale de Sanatate (CNAS), Valeria Herdea, a anuntat cu prilejul unei conferinte de presa ca de la 1 iulie la pachetul de servicii medicale oferite pacientilor neasigurati se adauga servicii pentru depistarea unor afectiuni grave. Ministrul Sanatatii propune un buget separat pentru finantarea acestora.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 3 milioane de romani sunt neasigurati la sanatate – el mai mare procent de neasigurati din Uniunea Europeana fiind detinut de tara noastra. De-a lugul anilor, paleta de servicii medicale de baza, oferite persoanelor neasigurate, s-a extins, iar din 2023, acestea au acces gratuit la servicii de asistenta medicala primara oferite de medicii de familie.

De la 1 iulie 2024, odata cu intrarea in vigoare a noului Contract-cadru se vor introduce pachete de servicii pentru persoanele neasigurate, in scopul depistarii unor afectiuni grave (cancer, hepatita, HIV/SIDA la gravide). „Ca noutate, se preconizeaza ca medicii de familie sa poata trimita persoanele neasigurate pentru investigatii in caz de suspiciune de afectiuni oncologice, hepatite B si C si virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Nationala de Sanatate”, a afirmat dr. Valeria Herdea, subliniind ca depistarea si instituirea tratamentului precoce in cazul bolilor grave nu numai ca salveaza vieti, ci vor reduce si costurile pentru sanatate.

Presedinta CNAS a mai spus, in cadrul conferintei de presa, ca „tot in contractul-cadru, se prevede ca se pot desfasura activitati de preventie, incepand cu adolescentii”, subliniind ca in contextul in care multi adolescenti se confrunta cu diferite adictii, educatia pentru sanatate ramane un deziderat prioritar.

„Avem nevoie sa educam noile generatii astfel incat sa stie sa se protejeze, sa se adreseze serviciilor medicale si sa se adreseze medicului de familie, cel putin o data pe an, in luna in care este ziua lor de nastere. Comportamentele preventive pot rezolva foarte multe”, a explicat presedintele CNAS, care a mentionat ca programele de sanatate curative sunt asigurate de CNAS, iar cele de preventie, de Ministerul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, considera ca pentru asigurarea sustenabilatii noilor decizii trebuie sa existe o alocare bugetara distincta de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FUNASS), prin care acum se asigura servicii medicale atat persoanelor asigurate cat si celor neasigurate, in contextul in care pachetele de servicii medicale oferite persoanelor neasigurate a dus la cresterea considerabila a numarului pacientilor care beneficiaza de servicii de medicina de familie.

„Pentru pacienti neasigurati trebuie sa existe o alocare bugetara separata de Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, pentru ca pacientii neasigurati, fie ca beneficiaza de servicii minimale la medicul de familie, pentru ca acolo este, de fapt, grosul, si se vede ca au crescut… Aceasta masura este de anul trecut implementata. Serviciile de medicina de familie pentru pacientii neasigurati au crescut de la cateva zeci de mii la cateva sute de mii. Deci, o crestere mai mult de zece ori a numarului de beneficiari”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Potrivit CNAS, exista aproximativ 16,5 milioane de asigurati si 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 sunt inscrise la medicul de familie dupa 1 octombrie 2022.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

11 minute ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

35 de minute ago

Inca un accident de tren in India, un tren de marfa s-a ciocnit cu unul de pasageri. Cel putin 8 morti, zeci de raniti – Video

Cel putin opt persoane au fost ucise si zeci de alte persoane au fost ranite…

47 de minute ago

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. El este nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

2 ore ago