externe

Biden, primele declaratii despre dezastrul din Afganistan. Furios: „Liderii afgani au renuntat la lupta si au fugit din tara” – Video

Presedintele american, Joe Biden, a sustinut luni noapte, ora Romaniei, primele declaratii dupa ce a cazul Kabulul in mainile talibanilor.

Joe Biden a continuat sa isi apere decizia de a retrage toate trupele americane din Afganistan, chiar si dupa ce fortele talibane au cucerit Kabulul, iar lumea a vazut imagini cu afgani disperati care incercau sa fuga din tara.

„Imi sustin cu tarie decizia”, spune Biden. „Dupa 20 de ani, am invatat pe calea cea grea ca nu a existat niciodata un moment bun pentru retragerea fortelor americane”.

„Am mers in Afganistan pentru a ne razbuna pe cei care ne-au atacat. Nu exista un acord care sa sustina protejarea fortelor noastre dupa 1 mai. Misiunea noastra nu a fost sa construim natiunea. Ne-am dus in Afganistan acum aproape 20 de ani cu scopuri clare, sa ne razbunam pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 si sa fim siguri ca al-Qaeda nu va folosi afganii ca baza de atac impotriva noastra. Am facut asta. Nu am renuntat la prinderea lui Osama bin Laden si l-am prins. Misiunea noastra nu a fost niciodata sa construim o natiune, sa cream o democratie. Imi sustin decizia… Mereu am promis poporului american ca voi fi sincer”, a declarat Biden.

Biden a declarat ca el si echipa sa de securitate nationala au „prevazut riscurile” de a parasi Afganistanul si a sustinut ca evenimentele din ultima saptamana demonstreaza cum implicarea militara continua a Americii nu ar fi putut, in cele din urma, sa sustina guvernul afgan.

Presedintele american i-a criticat pe liderii guvernului afgan pentru ca au fugit din tara si pe trupele afgane pentru ca au refuzat sa isi apere corespunzator tara.

„Adevarul este ca totul s-a desfasurat mai repede decat am anticipat”, a declarat Biden.

„Am facut planuri pentru toate situatiile posibile. Ce s-a intamplat? Liderii afgani au renuntat la lupta si au fugit din tara. Soldatii americani nu ar trebui sa lupte si moara intr-un razboi pe care afganii au refuzat sa il poarte.

Era gresit sa trimitem mai multe trupe americane cand liderii afgani nu au putut ajunge la o intelegere,
daca fortele afgane nu se apara, inca un an in plus de prezenta americana nu ar fi facut nicio diferenta”, a mai spus Biden.

„Domnul Ghani a insistat ca fortele afgane vor lupta. Dar, evident, s-a inselat”, a acuzat Biden.

„Sunt profund indurerat de ce se intampla acum, dar nu regret decizia de a finaliza misiunea din Afganistan. Vom continua lupta impotriva terorismului, dar cateva decenii pentru a schimba un Afganistan de secole nu sunt suficiente. Soldatii nostri care au supravietuit si au sacrificat atat de multe nu merita asa ceva. Am facut o promisiune barbatilor si femeilor curajosi, ca nu voi continua sa le pun viata in pericol intr-un razboi care trebuia sa se termine de mult. Stiu ca decizia mea va fi criticata, dar prefer aceste critici decat sa transmit acest lucru la al cincilea presedinte”, s-a aparat Biden.

Biden a lansat si amenintari la adresa talibanilor in contextul evacuarilor din Kabul: „In urmatoarele zile vom transporta mii de cetateni americani in afara Afganistanului. Vom continua sa sustinem plecarea in siguranta a aliatilor nostri, vom raspunde rapid oricarui atac asupra oamenilor nostriNe vom apara oamenii cu o forta devastatoare, daca va fi necesar”.

El a plecat imediat dupa aceasta declaratie, refuzand sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

Biden, care a pastrat tacerea mai multe zile in fata celei mai grave crize de la alegerea sa, si-a scurtat sejurul la Camp David, loc de vilegiatura pentru presedintii americani.

Initial era planificat ca el sa ramana acolo pana miercuri, dar acest program pare dificil de respectat dupa ce talibanii au obtinut rapid control Afganistanului si in fata evacuarii haotice pe care o deruleaza fortele americane la fata locului.

In ultima sa luare de cuvant in public asupra Afganistanului martea trecuta, Joe Biden si-a aparat din nou decizia de a retrage ultimii soldati americani pana cel tarziu la 31 august, lasand soarta tarii unui guvern si soldatilor afgani acum in plina deruta.

Dar in loc de o retragere ordonata, sustinuta de opinia publica, americanii asista la un dezastru umilitor, ce incheie douazeci de ani de interventie militara, cel mai lung razboi purtat vreodata de tara lor, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

5 secunde ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

57 de minute ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

O oră ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

2 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

3 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

21 de ore ago