Birchall a stricat aranjamentele lui Tudorel Toader. Cum a finalizat procedura de selectie pentru procurorul european din partea Romaniei

news

Daniel Horodniceanu, Catalin-Laurentiu Borcoman si Claudiu Dumitrescu sunt cei trei candidati desemnati de Ministerul Justitiei pentru functia de procuror european. Consiliul UE va selecta unul dintre ei

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei, ultima etapa pentru desemnarea celor trei candidati la functia de procuror european s-a incheiat marti, dupa sustinerea interviului de catre ultimul candidat inscris in concurs.

„In urma sustinerii interviului, comisia a deliberat si a selectat trei candidati, care vor fi inclusi, in ordine alfabetica, in lista pe care Ministerul Justitiei o va inainta Comisiei de selectie prevazuta la art. 14 alin. 3 din Regulamentul (UE) 2017/ 1939, in vederea numirii de catre Consiliul Uniunii Europene. Cei trei candidati selectati sunt: Catalin-Laurentiu Borcoman, Constantin-Claudiu Dumitrescu si Daniel-Constantin Horodniceanu”, precizeaza Ministerul Justitiei.

Sursa citata mentioneaza ca dintre cei opt candidati inscrisi initial cinci au sustinut interviul, doi s-au retras, iar unul a fost respins de comisia de selectie intrucat nu indeplinea conditiile stabilite la articolul 1 alineat 3 din OUG 8/2019. Patru dintre candidatii ramasi in concurs au sustinut interviul in data de 9 iulie, iar cel de-al cincilea in data de 23 iulie.

MJ subliniaza ca selectia a fost organizata cu respectarea tuturor procedurilor legale. „Evaluarea candidatilor a fost facuta pe baza aspectelor relevante rezultate din sustinerea interviului, din analiza documentelor depuse de catre candidat cu privire la experienta practica relevanta, precum si a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa anterioara”, se mai arata in comunicat.

Catalin-Laurentiu Borcoman a fost sef al DIICOT Brasov.

Constantin-Claudiu Dumitrescu este seful Serviciului de combatere a infractiunilor de coruptie impotriva intereselor financiare ale UE din cadrul DNA. In perioada 2011 – 2013, a fost detasat in functia de sef al Departamentului de Lupta Antifrauda.

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT in perioada 2015 – 2018. El a candidat si pentru un al doilea mandat ca sef al DIICOT, dar si pentru postul de procuror general, insa a fost respins de Tudorel Toader.

Procedura de selectie a candidatilor desemnati in numele Romaniei la functia de procuror european a fost reluata in luna aprilie dupa ce Tudorel Toader a blocat intregul proces.

In martie, senatorul PSD Serban Nicolae declara ca aderarea Romaniei la Parchetul european „nu are acoperire constitutionala” si „ne-am cam grabit”.

Mai mult despre:

Comentarii: