Bisericile de creta de la Murfatlar, restaurate cu 35 milioane de euro, bani europeni

news

Bisericile de creta de la Murfatlari vor fi reabilitate cu 35 de milioane de euro, bani europeni. Partea de proiectare a fost finalizata si a costat aproximativ 300.000 de euro, potrivit publicatiei constantene cugetliber.ro.

Ansamblul Rupestru de la Murfatlar este monument istoric de clasa A aflat in domeniul public al judetului Constanta. Este alcatuit din camere si galerii, fiind sapat intr-un deal de creta situat in apropierea carierei de extragere a cretei din Basarabi, in imediata apropiere a Canalului Dunare Marea Neagra.

Acest complex, a adapostit, in opinia cercetatorilor, prima biserica si primele chilii ale unei manastiri, de pe teritoriul Romaniei.

Obiectivul vechi de peste 1000 ani (sec. X d. Hr.) este intr-o stare avansata de degradare, accentuata insasi de fragilitatea deosebita a intregului Ansamblu.

„Astazi incheiem un capitol important din viata acestui monument.

Avem un proiect tehnic complet, inclusiv partea de detalii. Vorbim despre un monument de Clasa A care merita sa fie restaurat si consolidat. Acest proiect poate fi pus in valoare datorita unei finantari europene. Proiectarea va fi finantata cu bani europeni. Valoarea proiectului este de peste 300 de mii de euro. De 50 de ani nu s a facut nimic la acest ansamblu. Suntem in prezent in situatia in care acest monument este in pericol. Au fost facute cateva lucrari mici de reparatii.

Executia lucrarilor de restaurare va fi foarte scumpa. Valoarea este de 35 de milioane de euro, bani pe care vrem sa ii obtinem din fonduri europene.”, a declarat Petre Enciu, vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: