Bizara lume a lui Haruki Murakami se deschide din nou: Fanii japonezi ai scriitorului, la coada pentru cel mai recent roman „The City and Its Uncertain Walls”

life

Haruki Murakami a scris o poveste despre un oras cu ziduri cand abia debutase. Patru decenii mai tarziu, ca romancier experimentat si apreciat, i-a dat o noua viata in „The City and Its Uncertain Walls” (Orasul si zidurile sale incerte), potrivit Fortune.

In urma cu trei ani, a simtit ca a venit momentul sa revina la povestea pe care o credea imperfecta, dar care avea elemente importante, cum ar fi peretele si umbra, si sa le abordeze din nou in functie de ceea ce simtea.

„Din cauza coronavirusului… Abia am iesit si am stat mai mult acasa si aveam tendinta sa privesc in interiorul meu. Apoi m-am gandit, poate ca este timpul sa scriu acea poveste”, a spus Murakami.

A inceput sa scrie in ianuarie 2020 si a terminat in decembrie 2022, ani care s-au suprapus cu mai multe evenimente zguduitoare. „Cand scriu un roman, stiu doar ca este timpul”, a spus el.

Au fost razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, globalismul si cutia Pandorei a retelelor sociale, a remarcat Murakami.

„Intr-o epoca in care societatea trece prin schimbari zguduitoare, daca sa ramai inchis in interiorul zidului sau sa mergi de cealalta parte a acestuia a devenit o problema mai mare ca niciodata”, a spus Murakami intr-un interviu cu doar cativa jurnalisti inainte de lansarea cartii in Tokyo.

Zeci de entuziasti ai romanelor lui Murakami au sarbatorit, miercuri noaptea, lansarea noii sale carti in fata unei librarii emblematice din centrul orasului Tokyo, iar multi dintre cei care nu au ajuns la aceasta au venit joi dimineata devreme la o vanzare speciala.

„The City and Its Uncertain Walls” a fost lansata in format tiparit si in formate digitale de Shinchosha Publishing Co. Disponibilitatea unei traduceri in limba engleza nu este inca cunoscuta. Este primul sau roman de la bestsellerul „Uciderea Comandorului” din 2017.

Murakami nu se afla in Japonia cand a fost lansata cartea. El a sustinut seminarii despre protagonistele feminine din povestile sale la Wellesley College, scoala de fete din Massachusetts la care au studiat odata fosta candidata la presedintia americana Hillary Clinton si regretatul secretar de stat Madeleine Albright.

Initial, intentia lui Murakami a fost sa rescrie povestea din 1980 si sa o imbunatateasca. Dar povestea nu s-a terminat aici, iar Murakami a continuat sa scrie. Versiunea publicata in revista literara „Bungakukai” a fost rescrisa, apoi a devenit primul capitol din ceea ce s-a transformat intr-un roman in trei parti.

Sa treci de cealalta parte a zidului necesita determinare, credinta si putere fizica, spune Murakami. „Trebuie sa-ti aduni toata puterea, altfel nu poti merge in cealalta parte a lumii.”

Povestile pe care le scrie „nu sunt deloc pesimiste”, spune el. „In ciuda multor lucruri bizare si a unei laturi intunecate, povestile mele sunt fundamental pozitive”, a spus el. „Cred ca povestile trebuie sa fie pozitive.”

In unele dintre povestile sale anterioare, protagonistii calatoresc intre doua lumi, printr-un zid, o fantana sau o pestera.

„Cred ca alunecarea printr-un zid, un proces care implica sa mergi in cealalta parte a lumii si sa te intorci de acolo, este un pas extrem de important”, a spus Murakami.

Exista multe tipuri de ziduri, intre constient si inconstient, reale si ireale, si zidurile fizice care separa societatile, cum ar fi cel din Berlin si barierele dintre Israel si teritoriile palestiniene, a spus el.

A fost un proces dificil, a spus Murakami, si a trebuit sa rescrie de multe ori.

„Acum am peste 70 de ani si nu stiu cate romane mai pot scrie. Asa ca am simtit cu tarie ca trebuie sa scriu aceasta poveste cu afectiune si sa petrec suficient timp pentru a face acest lucru”, a spus el.

Murakami, care a debutat in 1979 cu povestea „Asculta cum canta vantul”, spune ca versiunea originala a noului sau roman continea elementele cheie ale zidului si umbrei, dar avea si un potential prea complex pentru a putea fi gestionat de un romancier aflat in al doilea an de la debut.

Apoi a evoluat ca parte din „La capatul lumii si in tara aspra a minunilor”, un bestseller din 1985, format din doua povesti impletite, de science-fiction plin de actiune si o lume imaginara a unui oras al mortilor izolat cu ziduri.

Privind in urma, Murakami a spus ca pana si aceasta incercare a fost prematura. El a renuntat sa mai incerce sa o rescrie pentru inca 35 de ani, desi povestea i-a ramas in minte, „ca un os mic de peste infipt in gat”, a spus el.

Murakami a inceput sa se simta increzator in capacitatea sa de a povesti la mijlocul carierei, in jurul anului 2000, chiar inainte sa scrie „Kafka pe malul marii”, cel mai bine vandut roman, lansat in 2002.

„De acolo am ajuns pana aici, m-am gandit ca poate acum pot in sfarsit rescrie `The City and Its Uncertain Walls`”.

La varsta de 74 de ani, Murakami spune ca este mai intrigat acum de liniste, precum cea din „La capatul lumii” decat de actiunea descrisa in partea „In tara aspra a minunilor” a acelui roman.

„Nu te poti abtine si cred ca e normal asa”, spune el, insa nu se satura sa echilibreze scrisul, traducerea literaturii sale preferate si gazduirea, in ultimii ani, a propriei emisiuni radio. „Imi place foarte mult sa scriu. Este distractiv sa scrii, iar rescrierea este si mai distractiva.”

Forta sa motrice, spune el, este joggingul. Este rutina lui de fiecare dimineata si a alergat la 40 de maratoane. „Traducerea, alergarea si colectionarea de discuri vechi”, a spus el, invocand hobby-urile sale. „Nu am timp pentru o viata de noapte, ceea ce ar fi putut fi un lucru bun.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: