Blair isi cere scuze pentru decizia de a INVADA Irakul: „Ma incearca mai multa durere si regrete decat va puteti imagina”

externe

Fostul premier britanic Tony Blair si-a exprimat miercuri ‘durerea’, ‘regretele’ si si-a cerut scuze dupa publicarea raportului privind decizia sa de a angaja militar Marea Britanie in Irak in 2003, relateaza AFP, Reuters si DPA, citate de Agerpres.

‘Este decizia cea mai grea pe care am luat-o vreodata (…) si am luat-o cu buna credinta. Imi asum intreaga responsabilitate. Ma incearca mai multa durere si regrete decat va puteti imagina’, a declarat fostul sef al guvernului, vizibil emotionat, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Londra.

Intr-o lunga declaratie de 45 de minute, el a explicat si a justificat implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak.

‘Asa cum raportul o demonstreaza, nu au existat minciuni, parlamentul si guvernul nu au fost inselate, nu a existat un angajament secret pentru a merge la razboi’, a spus Blair.

‘Informatiile nu au fost falsificate si decizia a fost luata cu buna credinta. Stiam ca nu era o decizie populara. Am luat-o pentru ca credeam ca era lucrul cel mai bun de facut’, a adaugat el.

Blair a spus ca, in baza informatiilor pe care le avea inainte de invadarea Irakului in 2003, ar lua aceeasi decizie privind implicarea trupelor britanice si in prezent.

Daca dictatorul irakian Saddam Hussein ramanea la putere in 2003, ‘ar fi continuat sa reprezinte o amenintare pentru pacea in lume’, a mai spus el, respingand acuzatia ca interventia in Irak a crescut amenintarea terorista.

‘Cel putin, in ciuda tuturor provocarilor, avem astazi in Irak un guvern ales si recunoscut ca legitim de comunitatea internationala’, a spus fostul prim-ministru intre 1997 si 2007.

179 de soldati britanici au fost ucisi in Irak.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: