Bode s-a trezit ca pensiile militare nu sunt pensii speciale: „Nu sunt de acord cu afirmatia: pensiile militare, pensiile de serviciu sunt pensii speciale”

politica

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirma ca cei care confunda pensiile militare cu pensiile speciale fac o greseala, dar este de acord cu discutie si in legatura cu pensiile din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pentru ca „presiunea pe buget este, intr-adevar, mare”.

„Sunt intru totul de acord ca in Romania pensiile trebuie sa fie platite pe principiul contributivitatii. Sunt intru totul de acord ca in Romania sa nu avem pensii speciale, insa cine confunda pensiile militare cu pensiile speciale face o greseala. Si pensiile de serviciu, pensiile militare, pensiile din sistemul nostru al Afacerilor Interne sunt, in acest moment, undeva la o presiune pe buget la 5,2 miliarde de lei. Vorbim despre 97.000 de pensionari proveniti din sistemul de ordine publica, vorbim despre pensii cuprinse intre 1000 si 2500 lei intr-un numar de aproximativ 21.000 de pensionari pentru care s-a aplicat acea indexare de 10%. Toti cei care aveau pensii sub 2500 lei au primit aceasta indexare. Asadar nu cred ca este corect sa punem semnul egal intre pensiile militare si pensiile speciale”, a declarat Bode, dupa sedinta de Guvern.

El s-a aratat de acord cu o analiza in privinta pensiilor din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala.

„Sunt de acord, insa sa existe o discutie si in cadrul sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala – pentru ca aici intra si pensiile din randul apararii si al serviciilor de informatii si asa mai departe, nu vorbesc despre aceste categorii, sunt intru totul de acord sa avem aceste analize, presiunea pe buget este intr-adevar mare.

22%, 23% din bugetul Ministerul Afacerilor Interne merge catre aceasta componenta, capitolul social, dar nu sunt de acord cu afirmatia: pensiile militare, pensiile de serviciu sunt pensii speciale”, a adaugat Bode.

Mai mult despre:

Comentarii: