Bogdan Aurescu cere la Washington ca SUA sa trimita mai multe trupe in Romania: „Trebuie crescuta prezenta militara americana in regiune”

politica

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, este de parere ca „prezenta militara americana in regiune trebuie crescuta, nu doar in Romania”.

Prezent intr-o vizita la Washington, seful diplomatiei romane a participat la dialogul „Security and Cooperation in the Black Sea”, organizat de Atlantic Council of the United States.

„Am discutat ieri cu secretarul Blinken (secretarul de stat al SUA, Antony Blinken – n.r.) si am exprimat deschiderea Romaniei de a participa la creionarea strategiei SUA privind zona Marii Negre si am transmis deja cateva idei preliminare. Cred ca este important sa avem o abordare multilaterala in ceea ce priveste securitatea in Marea Neagra. Nu e vorba de abordarea clasica privind mijloacele militare si de securitate. (…) Cred ca prezenta militara americana in regiune, atat ca trupe, cat si ca echipament, trebuie crescuta, nu doar in Romania, dar cred ca si in partea sudica a Flancului estic”, a afirmat Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

El a apreciat ca „este un fel de dezechilibru, in acest moment, intre resursele alocate pentru partea de nord si cele alocate pentru partea de sud”. „Asa ca trebuie sa echilibram situatia si sa avem mai multe resurse in partea de sud a Flancului estic si sa continuam sa construim aceasta abordare coerenta a Flancului estic ca un tot unitar”, a punctat ministrul roman de Externe.

Potrivit acestuia, „ce se intampla in Marea Neagra nu ramane in Marea Neagra, are un impact major asupra relatiilor transatlantice in general”.

„Din punct de vedere istoric, regiunea a fost mereu la rascrucea mai multor interese – ambitii imperiale, ideologii contrare, interese comerciale diferite. De asemenea, a fost o punte intre Asia si Europa”, a aratat Aurescu.

De asemenea, el a subliniat ca, „in ultimele trei decenii, Marea Neagra a fost o zona de conflict”. „Si observam ca acest trend se mentine, din pacate, daca ne uitam la ce s-a intamplat anul acesta, de exemplu, in aprilie, cand am fost martorii desfasurarii masive de forte ruse, poate cea mai mare asemenea desfasurare de la Razboiul Rece, in regiune, cu mult echipament ramas acolo. (…) Este un lucru ingrijorator, care ar trebui sa ne preocupe pe toti, nu doar tarile din regiune, ci NATO”, a afirmat seful diplomatiei romane.

Mai mult, ministrul roman de Externe a subliniat ca „riscul de provocari viitoare, inclusiv provocari de securitate, ramane unul crescut”. „Cred ca trebuie sa luam asta in considerare si sa actionam pentru reconstructia securitatii si stabilitatii, inclusiv a prosperitatii in regiunea Marii Negre”, a subliniat el.

Bogdan Aurescu a abordat, in cadrul dialogului, si subiectul dezinformarii.

„Cred ca este foarte important sa invatam publicul general sa fie foarte atent atunci cand citeste informatii si sa fie foarte atent la surse si, daca poate, la agenda ascunsa a anumitor mesaje, care incearca sa submineze increderea in valorile democratice si in organizatiile din care facem parte. De exemplu, cand vedeti ca Sputnik transmite ca Romania si UE fac asta si asta… de fapt Romania este UE, Romania este NATO. Nu suntem in afara acestor organizatii. Dar acest tip de mesaj incearca sa induca sau sa sugereze ca noi suntem inca departe de acele organizatii, ceea ce nu este adevarat, dar asta submineaza increderea publicului si a sentimentului de apartenta la acest set de valori, intruchipate de respectivele organizatii”, a punctat ministrul Afacerilor Externe.

In acest context, a subliniat el, trebuie mobilizate „toate institutiile publice sa lucreze in aceasta directie, sa avem o comunicare publica in mod coordonat, discursuri coerente si comune la nivel national, UE si NATO, pe teme importante, precum securitatea in regiune sau cybersecuritatea”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: