Bolojan ii pune la munca pe asistatii social: curatarea santurilor, sa culeaga pungi, PET-uri, sa scoata scaietii

news

Consiliul Judetean Bihor, Prefectura si Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Bihor au semnat vineri un protocol cu scopul de a se asigura respectarea legislatiei privind venitul minim garantat. Protocolul prevede implicarea beneficiarilor cu venit minim garantat apti de munca in ecologizarea si mentinerea curateniei in judet si monitorizarea permanenta a planurilor de actiune sau de lucrari de interes local realizate de primarii, precum si a situatiilor lunare privind beneficiarii de ajutor social.

Primariile vor fi verificate, cele care nu supravegheaza atent munca asistatilor vor fi amendate.

In judetul Bihor sunt, in medie, 3.100 de persoane care incaseaza lunar venitul minim garantat, 1.600 dintre acestea fiind apte de munca. Conform datelor oficiale din luna noiembrie 2020, beneficiarii de ajutor social ar fi prestat, in total, aproximativ 35 de mii de ore de munca. Comunele cu cei mai multi beneficiari de ajutor social apti de munca sunt: Lugasu de Jos (112 beneficiari), Lazareni (98) si Suplacu de Barcau (75). Platile efectuate in fiecare luna in judetul Bihor pentru venitul minim garantat sunt in valoare de 10,2 milioane de lei.

„Este normal si de bun simt sa existe o organizare a fiecarei primarii, in asa fel incat aceste ore de munca sa se desfasoare cu un randament rezonabil in folosul comunitatii. Vom avea intalniri cu primarii din localitatile unde sunt cel putin 15 beneficiari de ajutor social apti de munca, sunt peste 30 de U.A.T.-uri in aceasta situatie, si le vom solicita ca planurile de munca sa fie reale, adaptate problemelor din fiecare localitate, sa nu ne mai trezim cu situatii in care un plan este luat cu copy-paste si treci ca vei ecologiza Crisul Repede, dar raul nu trece pe la tine prin comuna.

Scopul nu este sa scoatem oamenii de la plata venitului minim garantat, ci scopul corect si moral este ca cei care beneficiaza de aceste alocari sa desfasoare orele de munca…

Incepand cu luna martie ne propunem, dupa o perioada de pregatire, de verificare a planurilor de munca, de discutii cu primarii, ca doua echipe mixte ale Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Bihor si ale Institutiei Prefectului sa fie prezente zilnic pe teren si sa inceapa verificarile, in asa fel incat sa constatam ca planul de lucru este realizat in teren si ca oamenii sunt prezenti. Acolo unde se va constata ca nu exista o organizare, intr-o prima etapa se va da un avertisment primariei, in a doua etapa, conform prevederilor legale, se aplica o amenda primarului pentru nerespectarea prevederilor si, in subsidiar, se suspenda plata acestor drepturi pana la clarificarea situatiei. Consiliul Judetean le va solicita primarilor sa spuna de ce au nevoie ca aceste munci sa se desfasoare cu eficienta maxima, de la echipamente de protectie a muncii, la unelte, pentru a putea fi prevazute in buget”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Ilie Bolojan, citat de Info Oradea.

Bolojan a exemplificat ce fel de munci vor trebui sa faca asistatii social apti de munca: curatarea santurilor, sa culeaga pungi, PET-uri, sa scoata scaietii.

„Beneficiarii venitului minim garantat sunt si beneficiari de asigurare medicala. E foarte important pentru dansii si pentru familiile dansilor. Titularii de contract, cei care sunt in medie 3100 au si apartinatori care sunt beneficiari indirect. Aceste planuri de munca, prin lege, consiliile locale au obligatia sa le aprobe in prima sedinta din an. In luna ianuarie fiecare consiliul local trebuie sa adopte o hotarare cu acest plan defalcat pe luni. O alta chestiune pe care am convenit-o cu domnul presedinte Ilie Bolojan este ca vom constitui un grup de lucru alcatuit de la mai multe institutii care vor face o analiza a situatiei persoanelor care beneficiaza de venitul minim garantat si alocatie de sustinere a familiei. Acest grup de lucru va veni, in cel mult doua luni, si cu propuneri legislative. Sunt cateva minusuri in legislatie pe care le vom putea imbunatati”, a precizat si Dumitru Tiplea, prefectul judetului Bihor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: