Bolojan, poate singura minte lucida de la congresul PNL. A privit ingrijorat manifestatiile si comportamentul exaltat al celor doua tabere

politica

Ilie Bolojan, cel mai performant reprezentant din administratia locala a PNL, a participat la congresul PNL insa a refuzat sa candideze pentru orice functie de conducere. El a stat alaturi de Dan Motreanu, liderul celei mai de succes organizatii liberale, PNL Giurgiu.

Conform jurnalistilor de la G4Media, Bolojan a refuzat sa se ridice in picioare in momentul in care sustinatorii lui Florin Citu l-au ovationat puternic pe Klaus Iohannis. Bolojan a privit ingrijorat manifestatiile si discursurile exaltate din timpul congresului, dupa cum a surprins jurnalistul Florin Negrutiu.

Presedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a dat publicitatii, vineri seara, un mesaj foarte dur la adresa aripii Citu cu mai putin de 24 de ore inainte de Congresul PNL. „Se clameaza democratia si meritocratia si nu le practicam in propriul partid?”, acuza Motreanu, care vorbeste despre „combinagii”. PNL Giurgiu a scos cel mai mare scor al partidului la alegerile paramentare.

„Sper ca viitoarea conducere care se va alege maine nu va include oameni cu probleme de acest gen (penale) sau controversati. Asta ar fi o pata mare pe obrazul PNL si, mai ales, pe al Presedintelui Iohannis, a carui parere pe acest subiect o stim clar si raspicat toti liberalii!”, a anuntat raspicat Motreanu.

El a vorbit si despre „combinagiii” din „echipa castigatoare”. „Nu este normal sa avem in conducerea nationala a PNL oameni care nu au fost confirmati de votul cetatenilor in propriile judete. Cum nu este normal ca vicepresedintele regional sa nu provina din prima sau a doua dintre cele mai performante filiale ale regiunii. Ce model poate reprezenta pentru celelalte organizatii, altul decat al esecului si al ‘combinagiilor;?! Ce inseamna ‘echipa castigatoare’ atunci? Pe cine au invins?”, mai spune Motreanu.

Motreanu si Ilie Bolojan constituie o asa numita „a treia cale” in PNL, cei doi refuzand sa se implice pana acum in lupta dintre taberele Citu si Orban.

Mesajul integral al lui Dan Motreanu:

Nu candidez pentru nicio functie la acest congres al PNL, desi organizatia pe care o conduc, PNL Giurgiu, a obtinut cel mai bun rezultat la alegerile parlamentare din 2020 – 47%, aproape dublul mediei nationale. Este si cazul colegului meu, Ilie Bolojan, care conduce cea mai puternica organizatie PNL si este un model pentru administratia publica romaneasca.

Performanta, rezultatele, leadershipul nu sunt confirmate de functii, ci functiile ar trebui sa le aiba la baza si sa vina firesc ca urmare a indeplinirii acestora. Bunul simt ne cere asta. Asta este regula in orice organizatie, nu doar in politica.

Sunt liberal de 30 de ani si voi fi aici si peste un an si peste doi si peste zece, alaturi de PNL, in bataliile PNL, cu rezultate doar pentru PNL cu sau fara functii. Am castigat toate bataliile electorale pe care le-am dus pentru PNL si tot aici voi fi, indiferent de functiile trecatoare.

Desi nu s-a facut nicio evaluare in PNL dupa alegerile parlamentare, realitatea este ca in doar 12 judete PNL a iesit pe primul loc. Cu siguranta am fi obtinut un rezultat mai bun la alegeri, daca unii colegi s-ar fi implicat cu aceeasi pasiune, cum au facut-o in lupta pentru functii in partid.

Nu este normal sa avem in conducerea nationala a PNL oameni care nu au fost confirmati de votul cetatenilor in propriile judete. Cum nu este normal ca vicepresedintele regional sa nu provina din prima sau a doua dintre cele mai performante filiale ale regiunii. Ce model poate reprezenta pentru celelalte organizatii, altul decat al esecului si al “combinagiilor”?! Ce inseamna ”echipa castigatoare” atunci? Pe cine au invins?

Castiga in disputa cu colegii lor mai buni din filiale precum Giurgiu, considerat fief rosu, sau castigatori consacrati in numeroase batalii precum Caras-Severin sau Bihor?! Se clameaza democratia si meritocratia si nu le practicam in propriul partid?

Cu regret spun ca in urma fuziunii am luat si ce este mai rau de la cele doua partide. De la fostul PDL am luat vasalitatea fata de sef/presedintele partidului, faptul ca i se permite orice, chiar si cand acesta ia decizii controversate, lipsa spiritului critic, punerea la indoiala si dezbaterea unor decizii, caracteristica “politicii de gasca” – toate atat de straine de spiritul PNL si de cel al unei organizatii democratice. Un partid in care loialitatea se manifesta fata de persoana si din ce in ce mai putin fata de principii, valori, reguli si care se plaseaza departe de electorat, nu este pe un drum bun!

De la vechiul PNL am luat lipsa de apreciere a performantei electorale, mentalitatea de partid balama, lipsa evaluarii rezultatelor filialelor multumite sa fie in planul doi. Unii sefi de filiale cred sincer ca ”daca nu curge pica” si nu ii deranjeaza daca pierdem alegatori, ei spera ca seful ii va pune pe primul loc in judetul lor, chiar daca suntem “mai mici”.

Acest congres trebuia sa puna in discutie doua teme mari: reforma interna si gasirea de solutii de guvernare. Este un congres ratat. Aveam nevoie sa analizam scaderea din sondajele de opinie, problemele reale de guvernare, reformele mult asteptate, cresterea preturilor in energie si efectele acesteia, masurile rapide pentru oameni si mediul de afaceri. Ar trebui sa ne ingrijoreze reactia intarziata in gestionarea valului IV sau promovarile controversate.

Ceea ce nu s-a inteles de catre liderii partidului este ca PNL nu isi mai permite sa ramana in paradigma actuala, „ca lucrurile pot merge la fel”, iar timpul irosit acum, in campania interna pentru Congres, va crea dificultati si mai mari in procesul de elaborare si comunicare de solutii pentru Romania. In lipsa unei oferte moderne de politici publice, de functionare institutionala interna bazata pe performanta, loialitate si meritocratie, generatiile noi, cetatenii activi care se raporteaza la alte referinte isi vor modifica optiunile si se vor indeparta de PNL

Luni, 27 septembrie, acest congres se va incheia. Ce ramane in urma acestuia? Ramane macar speranta ca PNL este o optiune a unui alt mod de a face politica?

Ofera PNL certitudine sau macar speranta mai multa decat pana acum ca lucrurile se vor schimba in bine?

Si inca ceva… Din 2014, PNL a facut progrese importante pentru a se reforma si pentru a atinge asteptarile cetatenilor, prin decizii grele, uneori dureroase. Am primit increderea oamenilor pentru asta. Trebuie sa continuam acest parcurs, nu trebuie sa renuntam la el, iar maine si duminica trebuie sa dovedim asta. Un exemplu ar fi faptul PNL avea o regula a pasului in spate din partea celor cu probleme penale. De aceea sper ca viitoarea conducere care se va alege maine nu va include oameni cu probleme de acest gen sau controversati. Asta ar fi o pata mare pe obrazul PNL si, mai ales, pe al Presedintelui Iohannis, a carui parere pe acest subiect o stim clar si raspicat toti liberalii!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: