Bomba Brexit: Marea Britanie ar putea reintra in UE ca „membru asociat”

externe

Franta si Germania sustin ideea de a oferi Marii Britanii si altor tari europene statutul de „membru asociat” la UE intr-o miscare care ar putea reconstrui legaturile Regatului Unit cu blocul comunitar, potrivit The Independent.

Cele doua tari au depus un plan care ar crea patru noi cercuri, cele mai aliniate state formand un „cerc interior”.

In ceea ce poate fi vazut ca o ramura de maslin, un nou cerc exterior de „membru asociat” ar fi deschis Regatului Unit, punand bazele unei relatii economice mai stranse.

Conservatorii au salutat propunerea, fostul vicepremier Lord Heseltine spunand ca Marea Britanie trebuie sa exploreze urgent ideea, deoarece „majoritatea oamenilor din Marea Britanie vad Brexitul drept o greseala”. „Barajul se rupe si exista din ce in ce mai mult o miscare spre integrarea cu Europa”, a spus el.

Dar miscarea a provocat o reactie furioasa a sustinatorilor Brexitului, care au acuzat tarile UE de „disperare” in incercarea lor de a extinde blocul comunitar.

Vestea a venit dupa ce Sir Keir Starmer a purtat discutii la Paris cu presedintele francez Emmanuel Macron, in ultima etapa a unui turneu international menit sa-l prezinte pe liderul laburist drept viitor prim-ministru.

Dar, pe masura ce ambele partide trateaza cu grija Brexitul in perioada premergatoare alegerilor generale de anul viitor, laburistii si premierul au exclus orice formula de membru asociat la UE.

In timp ce incearca sa atraga atat sustinatorii cat si contestatarii Brexit, liderul laburist Sir Keir Starmer s-a angajat in weekend sa asigure un acord „mult mai bun” pentru Brexit daca va castiga urmatoarele alegeri, dar a respins aderarea la uniunea vamala sau la piata unica.

In martie, presedintele Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (OBR), Richard Hughes, a avertizat ca impactul economic al Brexitului a fost de aceeasi „magnitudine” ca si pandemia de Covid si criza pretului energiei. Hughes a spus ca produsul intern brut al Marii Britanii, ar fi cu 4% mai mare daca ar fi ramas in UE.

Conform planurilor, se asteapta ca Regatul Unit sa contribuie la bugetul anual al UE si sa fie guvernat de Curtea Europeana de Justitie in schimbul „participarii” la piata unica.

Membrii asociati, care ar forma primul „cerc exterior” al blocului, ar putea include membri ai pietei unice care nu sunt in UE, cum ar fi Elvetia sau „chiar Regatul Unit”, se arata intr-un document prezentat de Franta si Germania.

Statele nu vor fi obligate sa adere la o „uniune tot mai stransa” si o integrare ulterioara, dar ar trebui sa se angajeze in fata „principiilor si valorilor comune” ale UE.

Desi ar contribui la bugetul UE, costurile ar fi mai mici decat cele platite de membrii cu drepturi depline.
Sir Keir Starmer a spus ca intalnirea sa cu Macron a inceput cu un „schimb de cadouri” si a abordat subiecte, inclusiv „relatia dintre cele doua tari ale noastre” si viitoarea „prosperitate si securitate”.

Sir Keir Starmer a subliniat planurile de a „construi” relatia dintre Franta si Marea Britanie daca laburistii vor castiga alegerile.

O sursa diplomatica europeana a declarat pentru The Times ca planul a fost conceput avand in vedere laburistii, in ciuda faptului ca Sir Keir Stermer a exclus reintrarea pe piata unica a UE.

„Este atent echilibrat din punct de vedere politic pentru a fi un loc potential pentru Marea Britanie, fara a fi nevoie sa reintre vreodata in UE sau sa organizeze un referendum”, a spus sursa.

Un purtator de cuvant al partidului a declarat ca „Laburistii vor cauta un acord mai bun pentru Marea Britanie. Acest lucru nu implica vreo forma de apartenenta”, iar purtatorul de cuvant oficial al premierului, intrebat daca Rishi Sunak ar accepta ca Marea Britanie sa devina membru asociat al UE, a spus scurt: „Nu”.

Calitatea de membru asociat nu ar include o uniune vamala, permitand Marii Britanii sa mentina o politica comerciala independenta.

Lordul Heseltine a spus pentru The Independent Britain ca „trebuie sa exploreze urgent” planul Frantei si Germaniei.

„Majoritatea oamenilor din Marea Britanie vad Brexitul ca pe o greseala, chiar si cei care inca mai cred in el sunt de acord ca nu a fost niciodata posibil sa-l implementeze. Conservatorii au recunoscut cel putin ca este nevoie de o schimbare, in primul rand cu Irlanda de Nord si Acordul de la Windsor si apoi cu Horizon, permitand cooperarea in domeniul stiintei si tehnologiei”, a spus el.. El a sugerat, de asemenea, ca pozitiile politice s-ar putea schimba dupa urmatoarele alegeri.

„Desi zidul rosu poate fi de netrecut pe aceasta parte a alegerilor generale, presiunea evenimentelor va impinge ambele partide sa indrazneasca sa se schimbe si sa faca legaturi permanente cu Europa”, a spus el.

Ca raspuns la plan, parlamentarul Tobias Ellwood, care a cerut anterior ca Marea Britanie sa se alature pietei unice a UE, a spus ca Regatul Unit are nevoie de o „reangajare pragmatica cu Europa”. „In vreme ce acordul nostru privind Brexit urmeaza sa fie renegociat oficial, trebuie sa exploram mai multe cai de avantaj economic”, a adaugat el.

Pe de alta parte, intrebat despre posibilitatea ca Marea Britanie sa se alature unui nou nivel exterior al UE, fostul secretar de afaceri si sustinator infocat al Brexitului, Sir Jacob Rees-Mogg a spus ca „imi place nivelul exterior in care ne aflam in prezent”.

Fostul ministru pentru Brexit, Lord Frost, a spus pentru The Independent ca nu ar trebui sa se ia in considerare calitatea de membru asociat.

Sir John Redwood, fostul ministru conservator al comertului, a declarat pentru The Independent ca parasirea pietei unice a fost „o parte esentiala a cazului Brexit”, iar reintegrarea ar aduce „daune uriase” industriei britanice. El a spus ca „un mare castig” al Brexit-ului este ca nu mai trebuie sa contribuie la bugetul blocului comunitar.

Deputatul conservator Craig Mackinlay a spus ca ideea „miroase a disperare”, iar „Tara a respins acest lucru o data si va face acest lucru din nou”.

Gina Miller, militantul anti-Brexit, a declarat pentru The Independent ca Marea Britanie ar trebui sa „vada aceasta miscare ca pe o oportunitate de a incepe” procesul de reintrare in UE.

„Aceasta optiune este o ramura de maslin de la vecinii nostri europeni, dar trebuie sa negociem cu prudenta pentru a ne asigura ca ne recastigam cel putin o parte din influenta pe care am pierdut-o” odata cu Brexitul, a spus ea ea a spus.

Conform planurilor, un al doilea nivel pentru membrii externi nu ar include nicio integrare cu legislatia UE, dar ar urma o modernizare a Comunitatii Politice Europene (EPC), din care Marea Britanie face parte. Acesta ar include acorduri de liber schimb in anumite domenii, cum ar fi energia sau apararea, si s-ar concentra pe cooperare in probleme importante precum clima si securitatea.

Lucrarea a fost scrisa de un „grup de lucru franco-german pentru reforma institutionala a UE”, format din experti, academicieni si avocati, infiintat de guvernele francez si german la inceputul acestui an.

Propunerile urmeaza sa fie prezentate in cadrul unei reuniuni lunare a ministrilor statelor membre UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: