Bombe, rapiri, evadari in masa. Ecuadorul aluneca in haos, cum au transformat bandele din Serbia si Albania aceasta tara intr-un rai al cartelurilor

externe

Ecuadorul a declarat stare de urgenta la nivel national, in timp ce fortele de securitate incearca sa limiteze violentele generalizate, inclusiv revoltele din inchisori, atentatele cu bomba si rapirea a patru ofiteri de politie, dupa ce un important lider de banda a evadat din inchisoare.

Presedintele Daniel Noboa a ordonat masuri de urgenta ca raspuns la evadarea lui Jose Adolfo Macias, liderul puternicei bande de puscariasi Los Choneros, despre care autoritatile cred ca controleaza o mare parte din sistemul penitenciar al tarii, comertul cu cocaina, fiind acuzata si de asasinarea unui candidat la presedintie anul trecut.

„Tocmai am semnat un decret pentru instituirea starii de urgenta, astfel incat fortele armate sa aiba tot sprijinul politic si juridic in actiunile lor impotriva acestor narcoteroristi”, a declarat Noboa intr-un comunicat. Starea de urgenta include o stare de asediu ce se manifesta intre orele 23.00 si 5.00 pe strazile tarii.

Macia, cunoscut sub numele de „Fito”, a disparut din inchisoarea La Regional, unde, din 2011, isi ispaseste o pedeapsa de zeci de ani pentru crima, trafic de cocaina si extorcare de fonduri, in timp ce conducea  gruparea Los Choneros. El a disparut cu cateva ore inainte ca autoritatile penitenciare sa-l transfere intr-o inchisoare de maxima securitate, ca parte a luptei lui Noboa impotriva bandelor locale si a cartelurilor de droguri.

Tentativa de transfer si evadarea ulterioara au provocat haos in intreaga tara, deoarece au izbucnit revolte in cel putin sapte inchisori controlate de banda lui Fito. Patru ofiteri de politie au fost rapiti de pe strada si o serie de bombe au explodat in intreaga tara, alaturi de cererile bandei de a opri toate transferurile de inchisori.

Se crede ca functionari si gardieni de penitenciare au fost luati ostatici in mai multe locatii din tara, iar postari neverificate pe retelele de socializare care pareau a fi filmate in interiorul inchisorilor aratau mai multi ostatici implorand pentru viata lor, scrie Vice.


Anterior una dintre cele mai pasnice natiuni din America de Sud, Ecuadorul a inregistrat in ultimii cinci ani o crestere masiva a criminalitatii si a violentei, inclusiv sistemul penitenciar al natiunii fiind sub controlul efectiv al unor bande precum Los Choneros, in conditiile in care cartelurile internationale de cocaina au inceput sa foloseasca porturile sale din Oceanul Pacific ca rute de tranzit pentru transporturile de cocaina din Columbia si Peru catre Europa si America de Nord. Cel mai mare port al Ecuadorului, Guayaquil, serveste ca punct de tranzit major pentru ambele piete.

Noboa, fiul unei dinastii proeminente de cultivatori de banane, a fost ales in octombrie cu un program de reprimare a bandelor si cartelurilor, dupa ce rata crimelor din tara a crescut cu peste 500% din 2016 pana in 2022. Numai din 2021 pana in 2022, rata crimelor a crescut cu un uimitor 82%.

Macia a fost condamnat la peste 35 de ani de inchisoare, dar, potrivit oficialilor, a ramas la conducerea Los Choneros dintr-o celula destul de luxoasa, in timp ce grupul s-a luptat cu o serie de alte bande si carteluri din inchisoare pentru controlul rutelor de cocaina din Ecuador.

Combaterea violentei cartelurilor si a bandelor din inchisori a devenit o problema cheie in alegerile prezidentiale de anul trecut, iar problema a luat amploare dupa ce candidatul Fernando Villavicencio a fost asasinat la 9 august, in timp ce facea campanie electorala in Quito, dupa ce ar fi fost amenintat de Fito.

Sistemul penitenciar din Ecuador este renumit pentru faptul ca este dominat de bandele din inchisori care gestioneaza cea mai mare parte a vietii de zi cu zi, iar violenta intre bande este generalizata, cu crime brutale in timpul revoltelor din inchisori, cand bandele se lupta pentru controlul teritoriului.

La 6 octombrie, sapte dintre cele 13 persoane acuzate de asasinarea lui Villavicencio au fost ucise in cateva ore in cea mai mare inchisoare din tara, ceea ce a stanjenit profund sistemul judiciar din Ecuador.

Potrivit unui oficial de politie european care monitorizeaza transporturile de cocaina intre America de Sud si porturile europene din nordul Belgiei si Rotterdam – cele mai importante puncte de intrare a cocainei in Europa – Ecuadorul este in parte o victima a lipsei anterioare de activitati ale cartelurilor, precum si a cerintelor sale liberale in materie de vize.

„Cartelurile sarbesti si albaneze si-au dat seama in urma cu aproximativ un deceniu ca ar putea sa se aprovizioneze si sa expedieze cocaina din Ecuador catre Europa cu mai putine batai de cap pe plan local, deoarece politia era slaba, albanezii si criminalii din fosta Iugoslavie puteau calatori fara vize si pentru ca era considerat un teritoriu neutru, fara un cartel important care sa detina controlul”, a subliniat oficialul.

In 2014, un important sef de cartel albanez, Dritan Rexhepi, a fost arestat in Ecuador in timp ce incerca sa transporte mai multe tone de cocaina la Anvers, fiind condamnat la 13 ani de inchisoare pe care, in cele din urma, i s-a permis sa ii execute in arest la domiciliu. In aceasta perioada, politia a sustinut ca Rexhepi nu numai ca a continuat sa trafice cocaina din inchisoare, dar si-a transformat cartelul intr-unul dintre cele mai puternice din Europa.

Candva la sfarsitul anului 2022, politia nu este sigura de data exacta, Rexhepi si-a taiat dispozitivul de monitorizare a gleznei si a evadat. El a fost arestat anul trecut in Istanbul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: