BOR, deranjat de campaniile de la A3 si RTV legate de preotii din Ucraina: „Nestiinta si manipularea s-au unit in cel mai nefericit mod in spatiul virtual si mediatic”

news

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Vasile Banescu, a afirmat, miercuri, ca aceia care comenteaza „nedrept” solidaritatea BOR cu romanii din Ucraina „nu au inteles inca riscurile sfidarii realitatii, respectul fata de suferinta si fidelitatea fata de adevar”.

Precizarile survin, potrivit lui Banescu, faptului ca „in ultimele zile neputinta, nestiinta si manipularea s-au unit in cel mai nefericit mod in spatiul virtual si mediatic pe marginea temei grave a comunitatii romanesti din Ucraina, a preotilor ei care apartin de Biserica Ortodoxa Ucraineana si a raportarii Bisericii Ortodoxe Romane la realitatea locala infestata de suferinta si dezinformare”.

„Cei care nu subinteleg, ci comenteaza atat de nedrept, deliberat impur, malitios si manipulator solidaritatea BOR cu romanii din Ucraina sau de oriunde, ramasi fideli valorilor crestine si autentic romanesti (calcate barbar in istoria relativ recenta a Romaniei cu cizmele si cu tancurile), nu au inteles inca riscurile sfidarii realitatii, respectul fata de suferinta si fidelitatea fata de Adevar. Inclusiv cel istoric”, a declarat Vasile Banescu.

Potrivit acestuia, Patriarhia Romana si eparhiile sale, mai ales cele situate la granita de nord-est a Romaniei, s-au mobilizat filantropic exemplar imediat dupa invadarea Ucrainei si au iesit in intampinarea refugiatilor din aceasta tara sositi pe teritoriul tarii, dar si organizand prompt transporturi umanitare foarte consistente destinate in primul rand comunitatii romanesti din statul vecin.

Exemplu de campanie dusa de Antena 3:

Astfel, a precizat Banescu, au fost trimise: 446 transporturi pe teritoriul Romaniei, in valoare totala de 1.360.304 euro; 142 transporturi in Ucraina, in valoare totala de 2.172.816 euro; 38 transporturi in Republica Moldova, in valoare totala de 412.112 euro.

Pe fondul cresterii numarului de raniti din Ucraina s-a amplificat inevitabil nevoia de sange. Pentru a veni in sprijinul acestei tragice situatii, Patriarhia Romana a organizat campanii de donare de sange la care au participat 2.298 persoane.

Totodata, a mentionat purtatorul de cuvant, pe parcursul anului 2022, eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane si Federatia Filantropia au oferit un sprijin umanitar cuantificabil in suma de 8,7 milioane de euro in beneficiul persoanelor afectate de conflictul din Ucraina, comunitatea romaneasca din aceasta tara fiind beneficiara principala a acestui ajutor „firesc” si „fratesc”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: