BOR isi creeaza institutii pentru a-l putea da afara pe Teodosie. Banescu: „Nu poti sa vinzi o parohie, este scandalos”
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, anunta ca, in urma cazului de coruptie in care este urmarit penal IPS Teodosie, Cancelaria Sfantului Sinod va propune Sfantului Sinod instituirea a doua organisme la nivelul Patriarhiei care sa cerceteze, in paralel cu autoritatile statului, eventualele cazuri de coruptie in randul clericilor.
„Tocmai din cauza acestui caz si a inca unui caz asemanator, Cancelaria Sfantului Sinod va propune Sfantului Sinod, in sedinta din februarie, configurarea foarte clara a doua organisme judiciare care sa functioneze in sensul urmator: patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane poate folosi dreptul sau de devolutiune, deci de transferare a autoritatii sale unui alt ierarh, mitropolitilor in general, sigur va fi un astfel de organism si la Bucuresti, si un organism judiciar compus nu din clerici, ci din persoane abilitate pentru o ancheta judiciara, care sa cerceteze pornind de la suspiciuni, de la aparitia in presa, cum e cazul acum, a unor lucruri foarte grave, sa cerceteze in paralel cu autoritatile judiciare sau chiar inaintea lor cazul respectiv”.
„Neexistand aceste organisme, care se vor intemeia, repet, dupa sedinta Sfantului Sinod, in acest moment nu s-a putut intreprinde o ancheta a Bisericii in legatura cu asta (cu cazul in care este acuzat arhiepiscopul Tomisului – n.r.), pentru ca subiectul nu e bisericesc, e cat se poate de nebisericesc, as spune, de vreme ce e vorba de, inteleg, capul de acuzare cumparare de influenta”, a declarat Vasile Banescu, joi seara, la Euronews Romania, citat de News.ro.
Potrivit acestuia, prin existenta celor doua organisme „va fi posibila o anchetare, o analizare si o elucidare inclusiv in interiorul Bisericii”.
Banescu a precizat ca ideea infiintarii celor doua organisme a pornit de la recentul caz al arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, inculpat de DNA, dar si in urma unui alt caz semnalat public tot de catre jurnalistii de la Recorder, in care episcopul Ioachim Bacauanul a fost acuzat ca a discutat despre „cumpararea” unei parohii pentru care titularul ar fi urmat sa plateasca 25.000 de euro.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, afirma ca Biserica respinge categoric ideea alocarii de parohii in baza unor cotizatii.
„Asta se numeste, in termeni teologici, simonie: tentativa de a cumpara sau de a vinde ceva sfant. Este ceva care pur si simplu scandalizeaza prin natura sa, pentru ca lucrurile sfinte nu pot fi nici cumparate, nici vandute. Nu poti sa vinzi sfanta impartasanie si, in extenso, nu poti sa vinzi o parohie. Cumpararea si de influenta si oferirea de bani pentru a fi numit preot intr-o parohie, bani oferiti, fireste, undeva mai sus, acest lucru este foarte grav”.
„Dar pozitia Bisericii, legislatia Bisericii, statutul Bisericii sunt foarte clare: aceste lucruri se sanctioneaza drastic, simonia este un pacat, de fapt. Dincolo de aspectul moral este insa si o culpa foarte grava din punct de vedere administrativ pentru ca, va dati seama, cumpararea de parohii antreneaza degradarea corpului eclezial si corpului comunitar, ca sa spun asa. E foarte grav!”, a afirmat Vasile Banescu.
El a spus ca astfel de masuri reprezinta „o adecvare la o realitate nefericita”, subliniind ca Biserica „trebuie sa se apere” daca apar astfel de cazuri, inclusiv uneori de „oameni de interior”.
„Repet ce am mai spus de multe ori si a devenit un truism, dar cel mai mare adversar al Bisericii nu este in exterior. Demonul lucreaza si in interiorul Bisericii, ispitindu-i pe unii si nevrednicia, ratarea vocatiei unora si nevrednicia pe care o atrage ratarea vocatiei este cel mai mare adversar al Bisericii. Si Biserica, prin capul ei perfect lucid si foarte realist, si ma refer la parintele patriarh, reactioneaza”, a sustinut Banescu.
Despre ancheta care il vizeaza pe IPS Teodosie: „E total nefiresc ca un reprezentant inalt al Bisericii sa ajunga sa fie anchetat”
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, afirma, referindu-se la punerea sub acuzare a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, in dosarul instrumentat de DNA, ca acest caz este unul „care frapeaza si mahneste”, iar „aparitia unei noi situari a arhiepiscopului Tomisului in calitate de inculpat spune ceva ingrijorator”. Banescu spune ca „Patriarhia Romana, ca si autoritatile judiciare, e perfect interesata de elucidarea unui posibil act de coruptie”.
„Pozitia Patriarhiei Romane in acest caz ultracunoscut, intrucat agenda acestui caz e una mai veche si destul de extinsa, este cea exprimata la inceputul cercetarii care s-a intreprins de catre DNA fata de situatia in care este implicat arhiepiscopul Tomisului si ea este una foarte limpede: Patriarhia Romana, ca si autoritatile judiciare, e perfect interesata de elucidarea unui posibil act de coruptie. Numai autoritatile, fireste, cele judiciare, se vor pronunta la sfarsitul anchetei in legatura cu acest lucru”.
„Fireste ca aparitia unei noi situari a arhiepiscopului Tomisului in calitate de inculpat spune ceva ingrijorator. Nu ma pot antepronunta, nu o putem face, dar cazul este unul care frapeaza, care bineinteles mahneste, pentru ca este total nefiresc ca un reprezentant inalt al Bisericii sa ajunga sa fie anchetat, pornind de la o realitate care bineinteles va fi descifrata de autoritatile judiciare si interpretata in cheia potrivita. Deci pozitia Patriarhiei Romane este una favorabila elucidarii acestui caz, asta este foarte limpede”, a mai declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
El a precizat, intrebat despre o eventuala retragere din functie a IPS Teodosie, ca legea morala este cea care trebuie sa primeze.
„Cea mai importanta lege din lumea locuita de om este legea morala, sadita de Dumnezeu in creatia Lui inteligenta. Din legea morala se infiripa legea nescrisa a bunului simt. Fireste ca, ajuns intr-o astfel de situatie, oricine ar trebui sa protejeze institutia pe care o reprezinta. Legile pe care le-am invocat, legea morala si legea bunului simt, ar trebui sa functioneze in fiecare. Inteleg ca functioneaza cu intensitate diferita de la persoana la persoana. Biserica nu poate constrange pe cineva, dar Biserica, care nu doreste moartea pacatosului, ca sa citez din Sfanta Scriptura, ci indreptarea lui, Biserica recomanda, din punct de vedere moral, o tinuta si o atitudine adecvata la realitate”.
„Cazul despre care vorbim este un caz complicat si care are legatura cu o persoana care intelege, iata, sa persiste, as spune, in contrazicerea celor care transmit ca totusi ceva s-a intamplat. E o filmare pe care a vazut-o toata lumea, nu este secreta, e o filmare care nu a lasat loc de foarte multe interpretari. E un acord verbal al persoanei respective care accepta o interventie total impura pentru un interes al eparhiei respective, este adevarat, nu al unei persoane anume”.
Banescu a adaugat ca pozitia Patriarhiei este una „defavorabila ascunderii adevarului”.
El a spus ca Sfantul Sinod este cel care poate face recomandari arhiepiscopului Tomisului cu privire la acest caz. Banescu a precizat ca Statutul BOR prevede sanctiuni atunci cand vinovatia este una confirmata, dar Biserica nu s-a mai confruntat cu un asemenea caz.