BOR, prima reactie dura la adresa lui Teodosie: „Este un sacrilegiu sa-l compari pe Hristos cu un vaccin”

news

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, are o prima reactie dura la adresa IPS Teodosie al Constantei, fara a-l nominaliza insa. „Ma gandeam la un joc de cuvinte nefericit pe care il fac unii declarati zgomotos antivaccinisti din randul clerului, oameni care spun ca nu ne trebuie vaccin pentru ca vaccinul autentic si cel mai bun este Sfanta Impartasanie. Cand am auzit asta m-am cutremurat”, a declarat Banescu, duminica.

Banescu a subliniat ca astfel de declaratii i-au demobilizat pe credinciosi sa se vaccineze. Banescu spune ca oamenii ar trebui sa se informeze de la medici atunci cand vine vorba de sanatatea lor si ca nu exista un conflict intre stiinta si credinta

„Ma gandeam la un joc de cuvinte nefericit pe care il fac unii declarati zgomotos antivaccinisti din randul clerului, oameni care spun ca nu ne trebuie vaccin pentru ca vaccinul autentic si cel mai bun este Sfanta Impartasanie. Cand am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru ca Sfanta Impartasanie nu ar fi lucrul cel mai sfant din viata noastra, a crestinilor, ci pentru ca e comparat acest lucru, cel mai sfant, trupul si sangele lui Cristos, cu un vaccin.

Mi se pare ca acesti oameni nu doar ca se insala profund, dar comit, fara sa-si dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru ca a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept sa arunci in spatiul public astfel de cuvinte, amestecand planurile – voit sau nu – comparand un act medical cu un act prin excelenta spiritual, amestecandu-le si tragand concluzia, tu, ca intelept autoimprovizat, ca ai gasit leacul la orice si ca nu ai nevoie de nimic altceva”, a spus Banescu la Digi 24.

„Se confunda planurile cu un pret nefiresc si dureros. Mi se pare ca un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte multi oameni credinciosi, a fracturat un dialog firesc, fie el si mental, intre oamenii credinciosi si oamenii dintr-o sfera stiintifica. Acest conflict este fals. Nu exista conflict real intre credinta si stiinta”, a adaugat el.

Banescu a precizat ca s-a vaccinat, la fel cum au facut-o multi oameni credinciosi.

Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul (IPS) Teodosie, a afirmat, miercuri, ca nu se vaccineaza impotriva COVID-19, sustinand ca nu ar avea de ce sa faca acest lucru deoarece nu se imbolnaveste. „Nu am nevoie, ma impartasesc zilnic si vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul”, a declarat Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, daca s-a vaccinat impotriva COVID-19.

„Nu, ca am alergii si nu ma vaccinez. Nu am de ce, ca nu ma imbolnavesc. (…) Vaccinul nu este obligatoriu. Chiar l-am auzit pe domnul presedinte si ieri. Nu este obligatoriu si mai ales este un vaccin care e facut in pripa. De aceea sunt in fiecare zi surprize pentru ca trebuie sa fie pregatiti oamenii, sunt oameni cu anumite afectiuni care datorita vaccinului, iata, cedeaza, unii mor, altii paralizeaza si trebuie sa fim atenti. Noi nu suntem medici ca sa recomandam vaccinul. Ar fi o depasire a cunostintelor si atributiilor noastre”, a declarat IPS Teodosie, citat de news.ro.

El a mai fost intrebat daca recomanda credinciosilor care vin la biserica sa se vaccineze deoarece sunt multi preoti care indeamna la acest lucru.

„Nu e treaba mea. Nu imi apartine mie acest mesaj. (…) Sunt preoti din diferite locuri, eu ii pastoresc pe cei de aici, din Dobrogea. Nu le interzic, nu le recomand”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Intrebat daca are o evidenta a preotilor din Constanta diagnosticati cu COVID-19, IPS Teodosie a raspuns: „Nu. Care s-au mai infectat, am si spus-o, i-am mai ajutat cu medicamente de la domnul George Becali, am trimis si in Bihor si in alte parti. Un om foarte bun la suflet, care a cautat sa ajute oamenii, dar este impiedicat de multe ori, ca binele este totdeauna pandit si sanctionat pentru ca Satana este impotriva Binelui”.

El a fost intrebat de jurnalisti ce parere are despre vaccinul anti-COVID.

„Nu am parere. Am o parere ca nu e perfect. Atat. Nu mi-e teama (sa il fac – n.r.), nu trebuie sa-l fac pentru ca cine are alergii nu trebuie sa faca, asa cred. Nu am nevoie, ma impartasesc zilnic si vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Intrebat daca nu crede ca acest vaccin poate salva planeta, IPS Teodosie a raspuns: „Daca specialistii cred asta, stiu ei ce spun. (…) Acolo este breasla medicilor, intre ei nu este totala punere de acord. Am citit si voi mai citi, chiar am fost atentionat, primesc mesaje de la medici de inalta tinuta din America, din Germania, dar nu vreau sa-i expun aici ca nu e treaba mea, care atrag atentia asupra urmarilor negative. Nu inseamneaza ca vaccinul nu e bun. Daca nu ar fi bun nu l-ar face atatia oameni. E facut de niste specialisti. Dar ca la orice vaccin unii au restrictii, adica au urmari negative datorita unor suferinte personale pe care le au in organismul lor”.

El a precizat ca, daca un credincios il va intreba daca trebuie sau nu sa se vaccineze, il va trimite la medic.

Arhiepiscopul Tomisului a anuntat ca ii va impartati pe credinciosi cu lingurita traditionala.

„Asa s-a si stabilit in toata Biserica Ortodoxa Romana. I-am impartasit si cand nu era lamurit pentru ca randuielile Bisericii nu se schimba niciodata, raman aceleasi”, a explicat IPS Teodosie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: