Borfasii vor innebuni. Iohannis si-a facut publica pozitia fata de motivarea CCR: „Un ministru nu poate sa dicteze presedintelui ce sa faca”

politica

Presedintele Klaus I0hannis a declarat, marti, referitor la decizia CCR in cazul Kovesi ca „nu putem sa facem urmatorul pas pana nu clarificam ce ni se transmite in aceasta motivare”.

Principalele declaratii:

– Am citit motivarea deciziei CCR. Ca sa nu apara o confuzie. Eu am spus de prima data ca o voi citi pana o inteleg foarte bine. Mai avem un pic de citit. Citind aceasta motivare au aparut cateva chestiuni care m-au facut sa evaluez anumite demersuri intr-o noua lumina. Dupa o prima citire foarte atenta: vreau sa spun ca in aceasta etapa recunosc ca motivarea aduce la suprafata mai multe intrebari decat clarificari.

– Toata dezbaterea a pornit in jurul luptei anticoruptie, daca atatia politicieni au fost nemultumiti, se pune intrebarea daca mai avem nevoie de lupta anticoruptie. Raspunsul meu este ferm: Romania are nevoie de lupta anticoruptie si romanii trebuie sa aiba incredere ca este o lupta dreapta.

– Sigur, au fost aduse exemple in care lucurile nu au mers ca la carte, aceste lucruri sunt in rezolvare. Aici sunt foarte ferm, anticoruptia merge mai deprate.

– Abordarea politica. Putem sa constatam destul de usor ca PSD-ul incearca sa amputeze puterile presedintelui. De ce? Fiindca presedintele Romaniei are alta parere decat majorutatea pesedista in Parlament.

– Din pacate decizia deciza CCR vine in aceeaasi linie si logica de diminuare a rolulului presedintelui in procedura de demitere a unui inalt procuror. Am vazut aceasta dorinta cand s-a modificat legea ANCOM. La legile Justitiei puterea presedintelui a fost diminuata.

– Daca citim motivarea CCR se pune intrebarea: care mai este statutul procurorilor in Romania? Mai sunt procurorii independenti asa cum ni-i dorim sa fie eficienti in lupta anticoruptie sau sunt dusi sub autoritatea ministrului Justitiei. Este o intrebare la care trebuie sa raspundem. Avem un nou super-ministru al Justitiei care decide si presedintele executa, fara sa se tina seama de avizul CSM? De unde vine urmatoarea intrebare. Ce mai este CSM, cum poate CSM sa isi indeplineasca rolul principal, de garantare a independei justitiei, daca nu mai conteaza? Iata intrebari la care incet-incet trebuie sa inceapa sa raspunda si unii si altii. Trebuie sa primeasca raspuns dupa o dezbatere publica clara, sanatoasa, extinsa.

– Eu sunt dispus sa pun aceste intrebari. Un referendum poate sa fie la finalul unei asemenea dezbateri.

– Am vazut ce poate iesi dintr-o dezbatere prost condusa, cum au fost cea pe legile justitie. Este nevoie de o dezbatere larga, de o dicutie cu toti actorii interesati. Poate este nevoie ca la sfarsit poporul sa isi spuna parerea. Poate este nevoie de o clarificare in Constitutie.

– Motivarea (CCR) foarte ampla ne da cateva indicatii, ne ridica cateva probleme. Nu putem sa facem urmatorul pas nu nu clarificam ce ni se transmite in aceasta motivare.

– Eu nu am afirmat in vreun fel ce voi face in perioada viitoare. Unii politicieni s-au grabit sa dea in spatiul public cu suspendarea. Nu va exista nicio suspendare, pentru ca nu exista niciun temei pentru suspendare

– Este nevoie sa reactionez intr-un timp rezonabil, nu putem sta pana in decembrie. Insa nu putem ajunge intr-un stat care se bazeaza pe o forma fara fond. Noi nu avem nevoie de un stat care sa fie o forma fara fond, ci de un stat puternic si atunci trebuie sa gasim raspunsurile la aceste intrebari. Sa avem o dezbatere inainte de a face urmatorul pas

– Cum se trezeste un politician (Dragnea – n.red.), care mai este si infractor, sa ameninte magistratii? Dupa ce a si convocat un miting mediocru, anti-justitie? Este inadmisibil. Vrea sa fie mai puternic decat e sanatos

–┬áIn Romania nu exista niciun stat paralel, este o inventie a pesedistilor. In Romania exista un singur stat si pe acesta il reprezint eu. Restul sunt povesti prin care PSD incearca sa-si valideze intentiile

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , ,

Comentarii: