Boris incepe sa vorbeasca, acuzatii la adresa Frantei si Germaniei privind Ucraina: „Berlinul a spus ca ar fi mai bine ca totul sa se termine rapid si ca Ucraina sa se retraga”

externe

Fostul premier britanic Boris Johnson dezvaluie ca Franta „a negat” ca Rusia intentioneaza sa invadeze Ucraina si a acuzat guvernul german ca si-a dorit initial o infrangere rapida a armatei ucrainene in detrimentul unui conflict de lunga durata.

Johnson a declarat pentru CNN Portugal ca atitudinile natiunilor occidentale au variat foarte mult inainte ca Moscova sa lanseze invazia totala a Ucrainei la 24 februarie, indicand trei tari importante din UE.

„Acest lucru a fost un soc urias… puteam vedea grupurile tactice de batalioane rusesti adunandu-se, dar diferite tari aveau perspective foarte diferite”, a declarat Johnson.

„La un moment dat, punctul de vedere al Germaniei a fost ca, daca se va intampla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul sa se termine rapid si ca Ucraina sa se retraga”, a sustinut Johnson, citand „tot felul de motive economice solide” pentru aceasta abordare.

„Nu am putut sustine acest lucru, am crezut ca este un mod dezastruos de a privi lucrurile. Dar pot intelege de ce au gandit si simtit asa cum au facut-o”, a continuat Johnson. De la invazia Moscovei, Germania a incercat rapid sa isi reduca dependenta de energia rusa.

„Sa nu aveti nicio indoiala ca francezii au fost in negare pana in ultimul moment”, a mai spus Johnson.

Presedintele francez Emmanuel Macron a fost in fruntea eforturilor Europei de a-l descuraja pe Vladimir Putin sa invadeze Ucraina, vizitandu-l la Kremlin cu doar cateva saptamani inainte ca liderul rus sa ordone intrarea trupelor sale in tara, subliniaza insa CNN. In martie, sefului serviciilor de informatii militare franceze, generalul Eric Vidaud, i s-a spus sa se retraga din functie, in parte pentru ca „nu a reusit sa anticipeze” invazia rusa in Ucraina, a declarat la vremea respectiva pentru CNN o sursa militara care avea cunostinta despre acest lucru.

Johnson a criticat, de asemenea, raspunsul initial al Italiei dupa declansarea invaziei. El a declarat pentru CNN ca guvernul italian – condus la acea vreme de Mario Draghi – „la un moment dat, pur si simplu a spus ca nu ar putea sustine pozitia pe care o luam”, avand in vedere dependenta „masiva” de hidrocarburile rusesti.

Biroul lui Draghi a refuzat sa comenteze.

Multi observatori au crezut initial ca o invazie rusa in Ucraina va fi finalizata in cateva saptamani sau zile, dar fortele Kievului au respins in schimb atacul initial al Moscovei spre capitala si au desfasurat mai recent contraofensive de succes pentru a recastiga teren in estul si sudul tarii.

„Ceea ce s-a intamplat a fost ca toata lumea – germani, francezi, italieni, toata lumea, (presedintele SUA) Joe Biden – a vazut ca pur si simplu nu exista nicio optiune. Pentru ca nu puteai sa negociezi cu acest tip (Putin). Acesta este punctul cheie”, a declarat apoi fostul premier britanic, adaugand ca „UE s-a descurcat cu brio”.

„Dupa toate nelinistile mele… aduc un omagiu modului in care a actionat UE. Ei au fost uniti. Sanctiunile au fost dure”, a continuat Johnson.

In timpul mandatului sau, Johnson a criticat frecvent invazia Rusiei si a creat o relatie stransa cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Johnson a fost fortat sa demisioneze in iulie, dupa ce scandaluri repetate i-au afectat reputatia si au determinat zeci dintre ministrii sai sa demisioneze.

Johnson a declarat pentru CNN ca Zelenski a fost „absolut remarcabil”: „Este un tip foarte curajos. Cred ca istoria acestui conflict ar fi fost total, total diferita daca el nu ar fi fost acolo”.

El a adaugat ca „daca Ucraina alege sa fie membra a UE, ar trebui sa se intample acest lucru. Si cred ca ar fi un lucru bun pentru Ucraina”, ajutand-o sa realizeze reforme politice si economice. Kievul a depus cererea de aderare la UE la inceputul acestui an.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: