BREAKING Ambasada SUA de la Kiev le cere americanilor sa plece „imediat” din Ucraina: „Situatia se poate deteriora foarte rapid”

externe

Ambasada Statelor Unite la Kiev le-a cerut miercuri cetatenilor americani sa se pregateasca imediat de plecare din Ucraina, transmite Reuters.

Misiunea diplomatica americana apreciaza ca situatia securitatii din Ucraina este „imprevizibila din cauza amenintarii crescute a unei actiuni militare a Rusiei”.

Situatia „se poate deteriora foarte rapid”, arata site-ul de internet al ambasadei.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, si-a exprimat miercuri solidaritatea cu Kievul, afirmand ca o amenintare din partea Rusiei ca va invada Ucraina este o amenintare impotriva Europei, transmite Reuters, citata de Agerpres.

”O amenintare impotriva Ucrainei este o amenintare impotriva Europei”, a spus Michel intr-o conferinta de presa comuna cu premierul slovac, Eduard Heger, la Bratislava.

Anterior, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, declarase ca tensiunile cu Moscova din cauza comasarii de trupe ruse la frontiera cu Ucraina sunt „cel mai recent exemplu” al faptului ca „Europa este in pericol”.

„Ne confruntam cu provocari. Europa este in pericol. Inainte, cand se spunea asa ceva, unii radeau, insa acum rad mai putin”, a apreciat marti Borrell in interventia sa in Parlamentul European in cadrul unei dezbateri privind „Busola strategica”, propunerea prin care tarile UE cauta sa obtina o mai mare autonomie in domeniul apararii.

In ultimele luni, Rusia a concentrat zeci de mii de militari la frontiera sa cu Ucraina si a facut tot mai multe manevre militare, starnind temeri privind o invazie.

Moscova neaga orice plan in acest sens, insa Kremlinul insista sa primeasca garantii scrise pentru securitatea sa, inclusiv promisiunea ca Ucraina nu va fi primita in NATO.

Mai mult despre: ,

Comentarii: