news

UPDATE Comunicatul oficial: ASF a ridicat licenta Euroins. 2,5 milioane de romani au asigurari la aceasta companie

Consiliul ASF a votat in unanimitate, joi noapte, sa-i fie ridicata licenta firmei de asigurari Euroins, liderul pietei RCA, au anuntat surse oficiale pentru aktual24.ro.

2,5 milioane de romani sunt asigurati la compania Euroins.

UPDATE Comunicatul oficial al ASF

„Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii Euroins Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu detine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situatie care se mentine si la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri in cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri in cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizatiei a fost luata in conditiile in care situatia Euroins Romania nu face fiabila aplicarea unei proceduri de rezolutie.

Decizia Consiliului ASF se bazeaza pe o ampla analiza a situatiei Euroins Romania. In acest sens, mentionam faptul ca, incepand cu anul 2020, Euroins a facut obiectul unor actiuni intense de control care au avut drept rezultat evidentierea situatiei reale a societatii. Intre februarie 2020 si ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sanctiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 actiuni de control. Toate sanctiunile aplicate de ASF societatii Euroins Romania au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instantele de judecata carora societatea li s-a adresat in contestarea masurilor”.

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat miercuri, in sedinta de guvern, ca „trebuie solutii prin care, daca Euroins intra in insolventa, acea cota de piata sa poata fi preluata”.

„Concluziile sunt ca Euroins are o cota de piata destul de consistenta si la nivelul ASF trebuie gasite solutiile ca acea cota de piata, daca intr-adevar intra in insolventa, sa poata fi preluata pentru ca e vorba de foarte multi oameni si companii de transport care vor fi afectate. Poate fi o solutie de plafonare a preturilor, pe o perioada determinata de timp. Stabilim cu experti cat“, a spus Ciuca.

Euroins Romania cerut miercuri, in mod public, presedintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si presedintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, sa solicite, prin natura prerogativelor pe care le detin, ca Parlamentul Romaniei sa puna de urgenta pe agenda de lucru Legea asigurarilor 132/2017, pentru corectarea disfunctionalitatilor si a deficientelor, care influenteaza direct viata cetatenilor, conform unui comunicat de presa.

In document se mentioneaza ca introducerea preturilor de referinta pe piata reparatiilor auto ar contribui decisiv la calcularea primelor RCA in limite rezonabile.

„Ca membrii Parlamentului Romaniei sa-si manifeste sprijinul fata de stabilitatea industriei asigurarilor si sa creeze cadrul necesar de dialog pentru o adevarata consultare publica, prin care sa se aduca imbunatatiri legislatiei asigurarilor, cu sprijinul autoritatii de reglementare. Ca incercarea evidenta a COTAR de a destabiliza piata asigurarilor sa fie investigata de catre Consiliul Concurentei. Subliniem ca diseminarea repetata de minciuni in mass-media si in spatiul public afecteaza reputatia si imaginea Euroins Romania, si arunca o umbra de indoiala asupra intregii industrii de asigurari si a autoritatii de reglementare a pietei. Este inadmisibil faptul ca reprezentantii acestei asociatii s-au erijat si continua sa o faca prin diverse metode de manipulare si autoproclamare intr-un aparator al industriei de asigurari fara a veni cu solutii, ci doar proferand amenintari impotriva oricarei entitati pe care ajung sa o atace, actionand complet iresponsabil fata de nevoile reale ale populatiei de a primi protectia unei piete de asigurari robuste, mature, functionale si la nivel european. Ca institutiile abilitate sa investigheze cauzele reale care au dus la falimentul a trei jucatori de pe piata asigurarilor din Romania in ultimii sase ani, pentru a elimina orice suspiciune nefondata si ireala care planeaza in momentul acesta asupra celorlalte companii de asigurari, conducand prin alaturare cu rea-credinta la dezinformarea populatiei, in incercarea de a decredibiliza compania Euroins Romania, membra a grupului Eurohold”, se arata in comunicat.

Conducerea Euroins Romania isi exprima disponibilitatea pentru orice solicitare venita din partea institutiei de reglementare si/sau a altor institutii abilitate care vizeaza clarificarea tuturor aspectelor activitatii de asigurare, se mai spune in comunicat.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic si financiar de frunte care opereaza in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, si este listat la Bursele de Valori din Bulgaria si respectiv Varsovia. Eurohold detine Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din regiune. EIG ofera o gama completa de produse de asigurare, deserveste peste 4 milioane de clienti in 11 tari si are peste 3.000 de angajati. Eurohold este proprietarul Electrohold, un grup energetic de frunte din Bulgaria, cu o cota de 40% in distributia de energie. Electrohold are 3000 de angajati si deserveste peste 3 milioane de consumatori din tara.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Joe Biden critica mandatele de arestare cerute de CPI impotriva liderilor israelieni: „Ofensiva Israelului in Gaza nu este un genocid”

Presedintele american Joe Biden a declarat luni ca ofensiva israeliana in Gaza "nu este un…

13 minute ago

Recep Erdogan anunta o zi de doliu national in Turcia, in onoarea „dragului meu frate Raisi”

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu national dupa moartea…

28 de minute ago

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

13 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

13 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

13 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

13 ore ago