BREAKING Banicioiu, spagi de 3 milioane de lei. DNA are toate dovezile, a luat mita atat ca ministru al Sanatatii cat si ca ministru al Tineretului si Sporturilor

politica

DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe Nicolae Banicioiu, fost ministru PSD, pentru luare de mita. Banicioiu a luat mita atat ca ministru al Tineretului si Sporturilor cat si ca ministru al Sanatatii, arata DNA. Valoarea spagilor incasate depaseste 3 milioane de lei.

Banicioiu a luat mita pentru ca anumiti directori de spitale din Bucuresti si Ilfov sa fie mentinuti in functie. De asemenea, a luat spaga pentru a instala anumiti directori la alte spitale.

Banicioiu a primit mita si pentru a aproba alocarea unor fonduri catre spitalele cu care cei care l-au mituit aveau contracte.

Comunicatul integral al DNA

In cauza mediatizata prin comunicatele nr. 668/VIII/3 din data de 20 octombrie 2020 si nr. 740/VIII/3 din 30 octombrie 2020, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a urmatorilor inculpati:

– BANICIOIU NICOLAE, la data faptelor ministru al tineretului si sporturilor, respectiv ministru al sanatatii, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita
– o persoana fizica, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Banicioiu Nicolae, in perioada 21 decembrie 2012 – 07 aprilie 2015 ( perioada in care ocupa functia de ministru al tineretului si sporturilor, respectiv in legatura cu aceasta calitate dupa ce nu a mai ocupat acea functie), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori in cauza) si ulterior ar fi primit in numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totala de 1.292.122 lei reprezentand dividende aferente anului 2013 distribuite de doua societati comerciale care comercializau bunuri catre spitale publice/institute. In schimb, ar fi promis ca isi va exercita influenta asupra ministrului sanatatii de la acea vreme, astfel incat sa il determine sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de:

– mentinerea in functia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din functia de manager a persoanelor din conducerea unui numar de 5 spitale publice/institute din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relatii comerciale profitabile,
– sau numirea pe functia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.

Inculpatul ar fi fost ajutat la comiterea acestei infractiuni de trafic de influenta de inculpata persoana fizica prin:

– dobandirea de catre aceasta a calitatii de asociat in cele doua societati comerciale, in conditiile in care titularul in fapt al partilor sociale era inculpatul Banicioiu Nicolae
– semnarea de catre aceasta a unui numar de doua dispozitii de plata prin casierie care atestau in mod nereal ca inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, desi suma de bani s-a primit in numerar de inculpatul Banicioiu Nicolae de la unul din cei doi martori
– asigurarea legaturii inculpatului Banicioiu Nicolae cu firmele in care avea interese financiare.

Inculpatul Banicioiu Nicolae, in perioada in care ocupa functia de ministru al sanatatii, respectiv in legatura cu aceasta calitate dupa ce nu a mai ocupat acea functie, ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fara sa i se cuvina, prin intermediul complicei inculpata persoana fizica, de la cele doua firme, suma totala de 1.805.942 lei reprezentata de dividende aferente anului 2014. Foloasele materiale ar fi fost primite in legatura cu indeplinirea sau neindeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle acestuia de serviciu in calitate de ministru al sanatatii, acte reprezentate de:

– mentinerea in functia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din functia de manager a persoanelor din conducerea unui numar de 5 spitale publice/institute din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relatii comerciale profitabile, sau numirea pe functia de manager la aceste spitale publice/institute a unor persoane apropiate celor doi
– aprobarea alocarii de finantare spitalelor publice/institutelor aflate in subordinea Ministerului Sanatatii pentru efectuarea de achizitii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le castigasera sau intentionau sa le castige.

Totodata, in data de 06 iunie 2016, fata de refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, inculpatul, prin intermediul complicei ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din doua firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociata doar in una dintre acestea. In anul 2018 ar fi fost incasata de catre complice, de la una dintre cele doua societati, suma totala de 806.447 lei reprezentata de dividende aferente anului 2015.

Pe parcursul urmaririi penale s-au instituit masuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare in municipiul Bucuresti, a partilor sociale detinute in societati comerciale si asupra sumelor de bani din conturi apartinand inculpatului BANICIOIU NICOLAE, respectiv asupra unor sume de bani si actiuni apartinand complicei persoana fizica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Mai mult despre:

Comentarii: