BREAKING Palestina anunta ruperea „tuturor relatiilor” cu SUA si Israel. Se anunta vremuri grele in Orientul Mijlociu

externe

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a anuntat sambata ruperea „tuturor relatiilor”, inclusiv in domeniul securitatii, intre Autoritatea Palestiniana, pe de-o parte, si Israelul si SUA pe de alta parte, transmite AFP, citata de Agerpres.

Anuntul se produce inaintea unei reuniuni extraordinare a Ligii Arabe pe tema planului de pace american pentru Orientul Mijlociu.

Acest plan american reprezinta „o incalcare a acordurilor de la Oslo” semnate cu Israelul in 1993, a declarat presedintele Autoritatii Palestiniene la Cairo.

Abbas, care a anuntat ca i-a transmis acest mesaj premierului israelian Benjamin Netanyahu, a cerut Israelului „sa-si asume responsabilitatile in calitate de putere de ocupatie” in teritoriile palestiniene.

Planul de pace in Orientul Mijlociu prezentat de Donald Trump la Casa Alba impreuna cu premierul israelian Benjamin Netanyahu prevede recunoasterea unui stat palestinian foarte conditionat, relateaza AFP.

Fasia Gaza si Cisiordania ar fi legate printr-un tunel, fara o continuitate teritoriala reala, arata o harta publicata de Donald Trump.

Astfel, palestinienii ar avea dreptul la un stat, insa in conditii precise.


Palestinienii este necesar, de asemenea, sa recunoasca Israelul ca ”stat evreu”, ”sa respinga terorismul in toate formele sale” si sa-si consolideze institutiile, potrivit News.ro.

In problema locurilor sfinte, presedintele american a indemnat la mentinerea statu-quoului pe Esplanada Moscheilor, numita de asemenea Muntele Templului de catre evrei, prin mentinerea controlului asupra acestui loc – unde se afla Moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfant al islamului – de catre Iordania.

”Toti musulmanii cu intentii pasnice vor fi bineveniti sa viziteze si sa se roage la Moscheea Al-Aqsa”, se arata in legenda unei harti postate de Trump pe Twitter.

”Viziunea mea prezinta (…) o solutie realista cu doua state”, a lansat Donald Trump marti, evocand un proiect ”reciproc avantajos” pentru israelieni si palestinieni, dar care ii ofera garantii fara precedent ”prietenului” sau Netanyahu, care a salutat cu forta ”o zi istorica”.

Subliniindu-si convingerea ca palestinienii merita ”o viata mai buna”, Donald Trump a lansat totodata un avertiesment.

El a anuntat ca i-a trimis o scrisoare presedintelui Autoritatii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas in care il indeamna sa profite de ”o sansa istorica” si poate ”ultima” de a obtine un stat independent.

Mai mult despre: ,

Comentarii: