externe

BREAKING Regina Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani.

„Regina a murit linistita la Balmoral in aceasta dupa-amiaza. Regele si Regina Consoarta vor ramane la Balmoral in aceasta seara si se vor intoarce maine la Londra”,  s-a anuntat pe contul oficial al Familiei regale.

Odata cu moartea ei, fiul ei cel mare, Charles, fostul Print de Wales, va conduce tara in calitate de nou rege si sef de stat pentru 14 tinuturi din Commonwealth.

Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii.

Elizabeth s-a nascut pe strada Bruton 17, la Londra, pe 21 aprilie 1926, si a fost botezata pe 29 mai in acel an in capela privata de la Palatul Buckingham. Ea a devenit mostenitoare cand unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pe 11 decembrie 1936, iar tatal ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

S-a casatorit cu locotenentul de marina Philip Mountbatten, un print grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Printul Charles (nascut in 1948), Printesa Anne (1950), Printul Andrew (1960) si Printul Edward (1964). Philip a murit in aprilie 2021, la varsta de 99 de ani.

A urcat pe tron ​​la moartea tatalui ei, la 6 februarie 1952. Ea se afla in Kenya, intr-un turneu regal. Afost incoronata la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, prima incoronare televizata vreodata. Cand a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong si Harry Truman conduceau Uniunea Sovietica, China si Statele Unite, in timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic.

A fost reprezentata de 15 prim-ministri. In timpul domniei ei, au existat 14 presedinti americani, pe care i-a cunoscut, cu exceptia lui Lyndon Johnson.

La 9 septembrie 2015, ea a depasit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore si 23 de minute pe care stra-stra-strabunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron ​​pentru a deveni cel mai longeviv monarh al tarii intr-o linie de succesiune care dateaza de la regele normand William Cuceritorul, in 1066.

Elizabeth a fost regina a 15 taramuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelanda, Jamaica, Antigua si Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts si Nevis, Sfanta Lucia, Sfantul Vincent si Grenadinele si Tuvalu.

Ea si-a sarbatorit Jubileul de Platina – cea de-a 70-a aniversare de la urcarea pe tron – la 6 februarie 2022.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

O oră ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

55 de minute ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

3 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

47 de minute ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

O oră ago