BREAKING Rusia anunta ca se implica militar in razboiul dintre Armenia si Azerbaidjan daca azerii, sustinuti de Turcia, intra pe teritoriul armean

externe

Rusia s-a declarat gata sambata sa ofere asistenta ”necesara” Armeniei, in conflict cu Azerbaidjan in regiunea separatista Nagorno-Karabah, daca luptele se extind pe teritoriul armean, informeaza France Presse, citata de Agerpres.

Anuntul Moscovei, care si-a reinnoit apelul la incetarea focului, a venit dupa ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a cerut mai inainte presedintelui Vladimir Putin sa inceapa consultari „urgente” asupra ajutorului pe care l-ar putea oferi Rusia pentru a asigura securitatea tarii sale.

Cererea armeana, care ridica temeri privind o escaladare a conflictului, a venit dupa esecul noilor discutii intre Armenia si Azerbaidjan care vizau instaurarea unei incetari a focului.

Rusia are o baza militara in Gumri, al doilea oras ca marime al Armeniei. De asemenea, ea este legata de Erevan printr-un tratat de securitate colectiva, dar a sustinut in trecut ca acesta nu se extinde la regiunea separatista Nagorno-Karabah.

„Rusia va acorda Erevanului toata asistenta necesara daca confruntarile au loc direct pe teritoriul Armeniei”, a declarat Ministerul de Externe rus intr-un comunicat.

In acelasi timp, purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova a precizat la televiziunea rusa ca „formatele concrete” ale unei asistente vor fi discutate.

Intr-o scrisoare catre Vladimir Putin, Pashinyan a declarat sambata dimineata ca luptele se apropie de granitele armene si a acuzat din nou Turcia ca sprijina Azerbaidjanul.

Carey Cavanaugh, fost ambasador al SUA, considera ca o interventie militara extinsa in conflict nu este in interesul Moscovei.

„Este imposibil sa se masoare riscurile, dar o interventie a trupelor ruse sau turce in aceasta etapa ar conduce la o escaladare semnificativa a conflictului”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit acestuia, armata rusa „si-ar putea scoate trupele din garnizoana de la Gumri pentru a asigura securitatea frontierei” armene sau oferi asistenta refugiatilor care fug de lupte.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan si omologul sau azer Djeihun Bairamov s-au intalnit vineri la Geneva intr-o incercare nereusita de a gasi o solutie la criza.

Vineri seara, mediatorii francezi, rusi si americani, reuniti in cadrul „grupului OSCE Minsk”, au indicat ca beligerantii au fost de acord cu o serie de masuri, in special angajamentul de „a nu viza in mod deliberat populatiile civile sau tinte nemilitare”.

Cu toate acestea, „ministerul apararii” din Nagorno-Karabah a acuzat sambata Azerbaidjanul ca a bombardat capitala acestei regiuni secesioniste, Stepanakert, si orasul strategic apropiat Susa.

Ministerul a raportat „raniti printre civili la Susa”. La randul sau, Baku a respins acuzatiile ca a bombardat Stepanakert.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: