Sute de refugiati incearca sa intre cu forta in Grecia din Turcia. Granicerii fac uz de gaze lacrimogene – Video

externe

Sute de migranti forteaza, duminica, intrarea in Grecia la granita cu Turcia. Granicerii greci au facut uz gaze lacrimogene incercand sa-i opreasca.

„E foarte trist ce se intampla de cealalta parte a frontierei (in Turcia), faptul ca oameni nefericiti sunt nevoiti sa se adune la frontierele noastre sperand sa poata intra in tara fara documente de calatorie. Raspunsul nostru este ca tara noastra ii primeste pe toti cei care au documente legale de calatorie, dar nu putem accepta persoane din alte tari care nu detin documente legale”, a declarat Michalis Chrysochoidis, ministrul grec al Ordinii Publice.

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca in Republica Elena ca, in conformitate cu datele transmise de oficialitatile locale, incepand de sambata dimineata frontiera terestra dintre Grecia si Turcia, in zona Kastanies (regiunea Evros), va fi inchisa circulatiei tuturor categoriilor de persoane si marfuri.

Potrivit unui comunicat al MAE,  oficialii eleni au declarat ca vor fi adoptate masuri de control sporite pe sectoarele de frontiera terestra/maritima cu Turcia.

Aceste masuri sunt anuntate pentru o perioada nedeterminata de timp, nefiind indicata data la care punctele de trecere a frontierei vor redeveni operationale si circulatia de persoane/ bunuri va fi reluata. Persoanele si autovehiculele care urmau sa tranziteze aceasta zona sunt redirectionate sa isi continue calatoria prin Bulgaria, precizeaza sursa citata.

Grupuri de migranti din Turcia se indreptau vineri spre frontierele cu tarile europene vecine, au afirmat media turce, dupa publicarea unor informatii de presa potrivit carora Ankara nu va mai opri migrantii care vor sa plece in tarile europene, conform AFP si Reuters.

Televiziunea de stat turca TRT si canalul privat de televiziune NTV au aratat vineri grupuri de cateva zeci de persoane prezentate ca migranti mergand pe un drum spre granita cu Grecia, incarcati cu bagaje.

Agentia de presa Demiroren DHA a relatat ca aproximativ 300 de migranti sirieni, irakieni si iranieni au sosit in provincia Edirne, de la frontiera cu Grecia.

Potrivit cotidianului apropiat puterii turce Sabah, decizia de a ‘deschide portile’ a fost luata in cursul unui Consiliu de securitate extraordinar prezidat de seful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, in noaptea de joi spre vineri.

Aceasta reuniune a fost convocata dupa lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian in care au fost ucisi cel putin 33 de militari turci in regiunea Idlib (nord-vestul Siriei).

Joi seara, purtatorul de cuvant al partidului prezidential – AKP- afirmase ca Turcia ‘nu mai este in masura sa retina’ migrantii care vor sa plece in Europa, subliniind totusi ca politica Ankarei privind migratia ‘nu s-a schimbat’.

‘Nu exista decat un singur lucru de facut pentru Uniunea Europeana si anume acela de a vedea cum poate ea sa ajute Republica Turcia’, a adaugat Omer Celik, cerand ‘actiuni concrete’.

In trecut, Turcia a amenintat de nenumarate ori ca ‘va deschide portile’ spre Europa pentru migranti, observatorii vazand in aceasta un mod de a exercita presiuni asupra tarilor Uniunii Europene inca traumatizate de criza migratorie din vara anului 2015.

Mai multe sute de mii de persoane, in majoritate fugind din calea conflictelor din Orientul Mijlociu au venit atunci in Europa tranzitand Turcia.

In martie 2016, Turcia si UE au incheiat un controversat pact cu privire la migratie care a dus la scaderea semnificativa a numarului de traversari spre Grecia.

Dar Atena si UE au indicat totusi o crestere a sosirilor in ultimele luni.

Turcia adaposteste circa 4 milioane de refugiati si migranti pe teritoriul sau, in majoritate sirieni.

Mai mult despre:

Comentarii: