news

BREAKING UE ia in considerare sa introduca vaccinarea obligatorie. Ursula von der Leyen: „Varianta Omicron este extrem de contagioasa. O treime din populatia europeana nu este vaccinata. Este vorba de 150 de milioane de persoane”

UE trebuie sa ia in considerare vaccinarea obligatorie ca raspuns la raspandirea in Europa a variantei Omicron, care este „extrem de contagioasa”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citata de The Guardian.

Von der Leyen a declarat ca toate cele 27 de state membre ale UE ar trebui sa implementeze rapid doze de rapel si a aplaudat tarile care au impus temporar teste PCR pentru cei care calatoresc chiar si in interiorul granitelor blocului.

Intrebata daca sustine guvernul grec in ceea ce priveste impunerea unei amenzi lunare de 100 de euro pentru persoanele cu varsta de peste 60 de ani care nu si-au facut vaccinul Covid, Von der Leyen a declarat ca raspandirea bolii si lipsa de vaccinare in unele parti ale UE au facut ca vaccinarea obligatorie sa fie o solutie politica.

Vorbind cu reporterii la Bruxelles, Von der Leyen, care a fost medic inainte de a intra in politica, a declarat: „Daca m-ati fi intrebat care este pozitia mea personala, in urma cu doi sau trei ani, nu m-as fi gandit niciodata sa fiu martora la ceea ce vedem acum, ca avem aceasta pandemie oribila”.

„Avem vaccinurile, vaccinurile care salveaza vieti, dar acestea nu sunt folosite in mod adecvat peste tot. Iar acest lucru costa… Este un cost enorm pentru sanatate care se apropie.

Daca va uitati la cifre, avem acum 77% dintre adultii din Uniunea Europeana vaccinati sau, daca luam intreaga populatie, este vorba de 66%. Iar acest lucru inseamna ca o treime din populatia europeana nu este vaccinata. Este vorba de 150 de milioane de persoane”, a subliniat sefa CE.

„Este foarte mult si nu toti si fiecare dintre ei pot fi vaccinati – copiii, de exemplu, sau persoanele cu afectiuni medicale speciale -, dar marea majoritate ar putea fi vaccinate si, prin urmare, cred ca este de inteles si adecvat sa avem aceasta discutie acum.

Cum putem incuraja si, eventual, sa ne gandim la vaccinarea obligatorie in cadrul Uniunii Europene, acest lucru trebuie discutat. Acest lucru are nevoie de o abordare comuna, dar este o discutie care cred ca trebuie avuta”, a aratat von der Leyen.

Marti, Grecia a anuntat ca va face obligatorie vaccinarea impotriva Covidiei pentru persoanele cu varsta de 60 de ani.

Aproximativ 63% din cei 11 milioane de locuitori ai Greciei sunt complet vaccinati, dar exista 520.000 de persoane cu varsta de peste 60 de ani care nu au reusit sa se vaccineze.

Von der Leyen a mai declarat: „Cresterea rapida a numarului de cazuri pune o presiune din ce in ce mai mare pe spitalele noastre si pe lucratorii din domeniul sanatatii. Pe deasupra, sosirea variantei Omicron, presupusa a fi foarte contagioasa, necesita cea mai mare atentie din partea noastra. Dar sunt convinsa ca UE este la inaltimea sarcinii de a face fata acestor provocari.”

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Evadare in Franta, trei gardieni au fost ucisi in timpul unui atac armat asupra dubei penitenciarului. Comando de infractori

Trei ofiteri de penitenciar francezi au fost ucisi si alti doi au fost raniti intr-un…

O oră ago

Cercetator roman, despre aurora boreala: „Fenomenul nu a fost deasupra Romaniei, ci a Ucrainei” – Presshub

De ce se face cerul rosu noaptea in Romania, sub forma unei aurore boreale, despre…

21 de minute ago

Rachete Patriot pentru Ucraina, Ciolacu nu mai recunoaste ce a spus acum doua zile

Premierul PSD Marcel Ciolacu si-a schimbat pozitia in legatura cu eventuala trimitere a uunui sistem…

3 ore ago

Norvegienii de la Equinor au preluat cota Gazprom pe piata europeana a gazelor naturale – Bloomberg

Compania norvegiana de petrol si gaze Equinor a devenit in mod discret un jucator important…

O oră ago

Fostul sef al serviciilor de informatii, Nikolai Patrusev, va ocupa pozitia de consilier al lui Putin

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, destituit de Vladimir Putin, Nikolai Patrusev, va…

3 ore ago