Vicepresedintele SUA vine in Romania, saptamana viitoare: „Vizita sa va demonstra forta si unitatea NATO si sprijinul SUA pentru aliatii din flancul estic al NATO in fata agresiunii rusesti”

news

Vicepresedintele Kamala Harris se va deplasa saptamana viitoare in Polonia si Romania, a anuntat vineri Casa Alba, citata de CNN.

Harris va fi in Europa de miercuri pana pe 11 martie si va include opriri la Varsovia si Bucuresti, potrivit unui anunt facut vineri de Casa Alba. Ea se va intalni cu liderii celor doua tari pentru a coordona raspunsul lor la invazia Rusiei si pentru a discuta despre modul in care SUA pot sprijini in continuare natiunile vecine Ucrainei, in timp ce se pregatesc sa primeasca refugiatii ucraineni care fug din calea conflictului.

Casa Alba precizeaza ca liderii vor discuta, de asemenea, „despre sprijinul lor continuu pentru poporul ucrainean prin intermediul asistentei de securitate, economice si umanitare si despre determinarea noastra de a impune consecinte economice severe Rusiei si celor care sunt complici la invazia Rusiei”.

„Vizita sa va demonstra forta si unitatea Aliantei NATO si sprijinul SUA pentru aliatii din flancul estic al NATO in fata agresiunii rusesti. De asemenea, va evidentia eforturile noastre colective pentru a sprijini poporul ucrainean”, se arata in anuntul Casei Albe.

Vizita in Europa de Est are loc dupa o deplasare internationala a lui Harris la Conferinta de Securitate de la Munchen, unde s-a intalnit cu aliati si parteneri ai SUA, inclusiv cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. De asemenea, Harris a vorbit marti la telefon cu mai multi lideri est-europeni, printre care premierul polonez Mateusz Morawiecki si premierul roman Nicolae Ciuca.

Oficiali americani si alti oficiali occidentali au avertizat saptamana aceasta ca strategia Rusiei se indreapta spre o „anihilare lenta” a armatei ucrainene, avertizand ca Rusia s-ar putea concentra pe bombardarea violenta a oraselor si a tintelor civile pe masura ce conflictul devine un razboi de uzura.

De la invadarea Ucrainei de catre Rusia saptamana trecuta, SUA si aliatii si-au intensificat raspunsurile la conflict, stabilind o serie de sanctiuni economice si oferind ajutor Ucrainei.

De la inceputul invaziei, armata rusa a lansat peste 500 de rachete, a declarat vineri un inalt oficial american din domeniul apararii.

O declaratie a Casei Albe dupa convorbirile de marti a precizat ca, in fiecare dintre conversatiile sale, „vicepresedintele a subliniat forta si unitatea Aliantei noastre si a salutat conducerea si coordonarea fiecaruia dintre omologii sai in ceea ce priveste masurile de raspuns solide, inclusiv sanctiunile si alte masuri economice prin intermediul Uniunii Europene. De asemenea, au discutat despre raspunsul robust al NATO”.

Harris a reiterat, de asemenea, sprijinul SUA pentru Ucraina si „a reafirmat sprijinul SUA pentru regulile si normele internationale care au adus pacea si securitatea in Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si care au servit ca fundament al Aliantei NATO”.

Foto: Deposit Photos

Mai mult despre: ,

Comentarii: