BREAKING Viena respinge aderarea Romaniei la Schengen: „In calitate de ministru de Interne, responsabil pentru securitate, spun un ‘nu’ clar”

externe

Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, a anuntat vineri ca nu este de acord cu extinderea spatiului Schengen. El a sustinut ca protectia frontierelor externe ale UE a esuat.

Austria nu va fi de acord cu o extindere a spatiului Schengen, a spus ministrul. „Sistemul este lipsit de functionalitate”, a declarat vineri ministrul de Interne Gerhard Karner (OVP) pentru postul O1, citat de Der Standard.

Pana in prezent, a spus el, au fost retinuti in Austria 100.000 de migranti, si asta de catre „ca o tara fara iesire la mare”. „75.000 dintre ei nu sunt inregistrati”.

„Daca un sistem nu functioneaza, nu poate fi facut si mai mare”, a subliniat Karner.

Prin urmare, „in calitate de ministru de interne, responsabil pentru securitate, spun un ‘nu’ clar”, a declarat Karner.

Pentru Karner, protectia frontierelor externe a esuat, motiv pentru care tot mai multe tari europene se bazeaza pe controlul frontierelor nationale, potrivit Ministerului de Interne.

Comisia Europeana a cerut miercuri Consiliului sa ia deciziile necesare, fara nicio intarziere, pentru a permite aderarea deplina a Romaniei, Bulgariei si Croatiei la Spatiul Schengen.

Intr-o comunicare adoptata miercuri, Comisia saluta reusitele celor trei state membre ale UE in aplicarea regulilor Schengen.

„Bulgaria, Romania si Croatia sunt pregatite sa adere (la spatiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregatita sa le primeasca”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

„Este momentul sa spunem ‘Bine ati venit’. Cele trei tari merita sa devina pe deplin membre (…) Asteptarea a fost prea mare”, a mai spus ea, care a precizat ca acum Consiliul trebuie sa ia o decizie.

„Romania are un management al frontierelor de inalta calitate si puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor si controale sistematice ale frontierelor, precum si cooperarea politieneasca internationala. Lupta impotriva migratiei ilegale si a traficului de persoane sunt doua prioritati in care Romania este activa. Sistemul de Informatii Schengen este bine stabilit. In ceea ce priveste respectarea drepturilor fundamentale, Romania dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protectie internationala, cu respectarea principiului nereturnarii”, se arata in comunicarea Comisiei Europene, citata de Agerpres.

„Este un raport extrem de pozitiv si vorbeste in termeni foarte elogiosi despre nivelul de pregatire si contributia pe care Romania, dar si celelalte doua state, Bulgaria si Croatia, o pot aduce Spatiului Schengen. Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am vazut vreodata”, a declarat la randul sau comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean, intr-o intalnire cu jurnalisti romani la Bruxelles.

„Noi am ilustrat din partea Comunitatii de Transport, intr-un limbaj foarte clar (…), ca tot ceea ce inseamna transport si trecere printr-o frontiera Schengen inseamna pierderi mari pentru economia europeana, si am adus si acest argument suplimentar pentru a sprijini o decizie intr-un sens pozitiv” in cadrul Consiliului, a adaugat ea.

„E greu de previzionat (ce se va intampla in cadrul Consiliului – n.r.), pentru ca e pur si simplu un joc politic (…) Eu am observat ca exista argumente pur si simplu obiective. Vorbim de bani pentru economia europeana. Foarte multi care sunt pierduti, nu numai de tarile acestea, ci de tot spatiul economic european. Atunci, nu e numai interesul nostru (al Romaniei – n.r.), e interesul tuturor – si al pietei comune, si al arhitecturii de securitate – sa intram. Cel putin acesta este mesajul pe care il aud permanent la Bruxelles. Depaseste interesul si pledge-ul nostru. Deja pare a fi un lucru de interes comun pentru spatiul european. Sa speram sa aceasta forma de presiune a argumentelor va fi de data asta castigatoare si va depasi reticenta (Olandei – n.r.)”, a mai spus Valean.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: