Brexit: Marea Britanie a avut o „subperformanta semnificativa” fata de alte economii avansate, potrivit Goldman Sachs

analize

brexit

Dupa Brexit, Marea Britanie a inregistrat o „subperformanta semnificativa” fata de alte economii avansate de la referendumul european din 2016, potrivit unei noi analize a Goldman Sachs, care isi propune sa cuantifice costul economic al votului pentru „Leave”, relateaza CNBC.

Intr-o nota de saptamana trecuta intitulata „Costurile structurale si ciclice ale Brexitului”, banca de pe Wall Street estimeaza ca economia britanica a crescut cu 5% mai putin in ultimii opt ani decat alte tari comparabile.

Cu toate acestea, adevarata lovitura pentru economia britanica ar putea fi cuprinsa intre 4% si 8% din produsul intern brut (PIB) real, a precizat banca, recunoscand dificultatile de a extrage impactul Brexitului din alte evenimente economice simultane, inclusiv pandemia Covid-19 si criza energetica din 2022.

Goldman Sachs a atribuit deficitul economic la trei factori cheie: reducerea comertului, investitii mai slabe in afaceri si lipsa fortei de munca ca urmare a imigratiei mai scazute din UE.

Marea Britanie a votat cu 52% la 48% pentru iesirea din UE la 23 iunie 2016, dar a iesit oficial din uniune la 31 ianuarie 2020.

In perioada scursa de atunci, comertul cu bunuri din Regatul Unit a inregistrat o subperformanta de aproximativ 15% fata de alte economii avansate, potrivit estimarilor bancii, in timp ce investitiile intreprinderilor au fost „cu mult sub nivelul” de dinaintea referendumului.

Intre timp, imigratia dinspre UE a scazut – o promisiune cheie a campaniei „Vote Leave” – doar pentru a fi inlocuita de o cohorta mai putin activa din punct de vedere economic de imigranti din afara UE, in principal studenti, se arata in studiu.

„Schimbarea fluxurilor de imigranti de dupa Brexit a redus elasticitatea ofertei de forta de munca in Regatul Unit, contribuind la cresterea inflatiei post-pandemica si indicand presiuni mai ciclice pe piata muncii si asupra inflatiei in viitor”, a mai aratat analiza.

PIB-ul real pe cap de locuitor din Marea Britanie abia a crescut peste nivelurile de dinainte de pandemia de Covid si se situeaza in prezent cu 4% peste nivelul de la jumatatea anului 2016, se arata in analiza. Aceasta se compara cu 8% pentru zona euro si 15% pentru SUA.

In acelasi timp, Regatul Unit a inregistrat o inflatie mai mare in aceasta perioada, preturile de consum din Regatul Unit crescand cu 31% de la jumatatea anului 2016, comparativ cu 27% in SUA si 24% in zona euro, a adaugat raportul.

In timp ce raportul a mentionat ca noile acorduri comerciale cu tari din afara UE ar putea atenua costurile Brexitului, estimarile sugereaza ca beneficiul va fi probabil mic.

Guvernul britanic estimeaza ca acordul sau de liber schimb cu Australia va stimula PIB-ul Regatului Unit cu 0,08% pe an, in timp ce impactul economic al unui nou acord comercial cu Elvetia este neclar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: