Brexit: Marea Britanie revine in programul de cercetare stiintifica Orizont al UE

externe

microscop

Marea Britanie revine in programul emblematic de cercetare stiintifica Orizont Europa, a confirmat prim-ministrul Rishi Sunak, scrie The Guardian.

Prim-ministrul a declarat ca, incepand de astazi, oamenii de stiinta britanici pot solicita din nou granturi din programul de 100 de miliarde de euro, o miscare care va fi primita cu bucurie de comunitatea stiintifica din Regatul Unit, care a fost candva unul dintre principalii beneficiari ai fondului.

„Am colaborat cu partenerii nostri din UE pentru a ne asigura ca acesta este acordul potrivit pentru Marea Britanie, deblocand oportunitati de cercetare de neegalat”, a declarat Sunak.

Acordul a fost parafat dupa o convorbire telefonica intre Sunak si presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri seara.

Potrivit unei declaratii de la cancelaria primului ministru, Marea Britanie va reintra, de asemenea, in programul Copernicus de observare a Pamantului prin satelit al UE, care a fost crucial in monitorizarea evenimentelor meteorologice din aceasta vara, inclusiv a incendiilor de vegetatie din Europa.

UE a acceptat cererea Regatului Unit de a nu se alatura din nou programului Euratom.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: