British Museum imprumuta o vaza greceasca antica Muzeului Acropolei

life

Pentru prima data in ultimii 250 de ani, British Museum a imprumutat o vaza antica greceasca – hydria – a artistului Meidias, Muzeului Acropolei din Atena pentru o expozitie care se deschide in aceasta saptamana si poate fi vizitata pana in aprilie anul viitor, potrivit Reuters.

Imprumutul vine pe fondul disputei dintre Grecia si Marea Britanie cu privire la returnarea permanenta a sculpturilor Partenonului la Atena, care a dus la anularea unei intalniri intre presedintele grec si premierul britanic la Londra saptamana trecuta.

Vaza veche de 2.500 de ani, este decorata cu figuri rosii care prezinta intalnirile mitice ale oamenilor cu zeii greci antici, printre care Hercule pe jumatate muritor, zeita iubirii Afrodita si Zeus.

Hydria a fost facuta in 440-420 i.Hr. Meidias este numele olarului, dar pictorul vazei este necunoscut.

Vasul a fost descoperit in Italia, probabil intr-un mormant, desi nu se stie cum a ajuns acolo, si a fost achizitionat in anii 1760 de diplomatul britanic Sir William Hamilton, care l-a vandut British Museum in 1772. De atunci a fost expus in galeriile Greciei antice din cadrul muzeului si nu a fost niciodata imprumutat.

Directorul Muzeului Acropolei, Nikolaos Stampolidis, a spus ca exact acest tip de vaza a fost infatisat pe friza de marmura a Partenonului si ca este foarte important „sa avem nu numai imaginea hydriei… ci si piesa in sine”.

Hydria va face parte din expozitia „NoHMATA” (sensuri), a Muzeului Acropolei, din 4 decembrie pana la 14 aprilie. Din expozitie mai fac parte Himera din Arezzo, o sculptura din bronz din anul 400 i.Hr. de la Muzeul de Arheologie din Florenta si o pictura Rubens care il infatiseaza pe Saturn devorandu-si fiul de la Museo del Prado din Madrid.

Intrebat daca exista dificultati in obtinerea artefactelor imprumutate pentru expozitie, Stampolidis a spus ca British Museum si Muzeul Acropolei au „relatii foarte bune” si se astepta ca sculpturile Partenonului sa se intoarca in cele din urma acasa. „Cele doua muzee au relatii foarte bune si ne asteptam ca la final, sculpturile… sa revina si sa fie reunite aici in acest templu al frumusetii si armoniei, Muzeul Acropolei”, a spus Stampolidis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: