news

Bruxelles atrage atentia, probleme serioase in Romania in privinta statului de drept: „Finantarea mijloacelor de informare in masa, in special a celor audiovizuale, de catre partidele politice nu are transparenta”

Comisia Europeana a publicat miercuri cea de a patra editie a raportului anual privind statul de drept, in care analizeaza situatia din fiecare stat membru, inclusiv din Romania, in cazul careia constata ca inca mai exista unele probleme in sistemul judiciar, desi unele imbunatatiri sunt evidente, perceptia coruptiei in sistemul public ramane la un nivel ridicat, in timp ce independenta presei este pusa serios sub semnul intrebarii, informeaza news.ro.

Raportul vizeaza patru capitole mari: reformele din sistemele nationale de justitie, cadrul anticoruptie, libertatea si pluralismul mass-mediei si alte mecanisme de control si echilibru institutional.

Pana in noiembrie 2022, reformele din Romania in domeniul justitiei si anticoruptiei au fost urmarite de Comisia Europeana prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). De atunci, acestea sunt monitorizate exclusiv in cadrul mai larg al evaluarii anuale a statului de drept in fiecare stat membru. La 28 iunie 2023, presedintele Klaus Iohannis a informat Comisia Europeana printr-o scrisoare despre masurile luate de Romania pentru a indeplini ultimele angajamente care mai ramasesera de indeplinit si care erau mentionate in concluziile raportului MCV din 2022, precum si masurile suplimentare luate pentru a continua sa mentina respectarea statului de drept, se arata in preambulul raportului din 2023 pentru Romania.

La capitolul referitor la sistemul de justitie, raportul pentru Romania arata ca modificarile aduse regimurilor de raspundere civila si disciplinara consolideaza independenta sistemului judiciar, dar unele cazuri de sanctiuni disciplinare in ceea ce priveste anumiti magistrati continua sa ridice motive de ingrijorare.

De asemenea, in ciuda eforturilor continue de imbunatatire a situatiei, deficitul tot mai mare de magistrati genereaza preocupari serioase, deoarece ar putea avea in timp un impact asupra calitatii si eficientei sistemului judiciar.

Nu au existat evolutii in ceea ce priveste impactul masurilor luate pentru a aborda problema duratei excesive a procedurilor civile si penale in urma hotararilor judecatoresti definitive ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, mai constata raportul.

In ceea ce priveste coruptia, perceptia expertilor si a directorilor de companii este ca nivelul coruptiei in sectorul public ramane ridicat. In Indicele de perceptie a coruptiei 2022 realizat de Transparency International, Romania obtine un scor de 46/100 si se situeaza pe locul 25 in Uniunea Europeana si pe locul 63 la nivel global.

Reforma Codurilor penal si de procedura penala din Romania a fost adoptata, dar Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru a clarifica termenul de prescriptie s-a lovit de raspunsul legislativ intarziat si a dus la inchiderea unor cazuri de coruptie si la anularea de condamnari, arata raportul CE. De asemenea, procesele de coruptie au fost amanate din cauza reorganizarii judiciare, ceea ce risca intarzieri si chiar atingerea termenului de prescriptie, avertizeaza documentul.

Aplicarea regulilor privind activitatea de lobby pentru membrii guvernului ramane in continuare de imbunatatit. Nu s-a inregistrat inca niciun progres in ceea ce priveste introducerea unor norme privind activitatea de lobby pentru membrii Parlamentului, mentioneaza raportul.

La capitolul presa, expertii CE au ajuns la concluzia ca nu s-au inregistrat schimbari semnificative in ceea ce priveste punerea in aplicare a cadrului juridic privind transparenta proprietatii mass-media.

De asemenea, nu s-a inregistrat niciun progres in ceea ce priveste recomandarea din 2022 de a consolida conducerea independenta si independenta editoriala a serviciilor publice de media.

Finantarea mijloacelor de informare in masa, in special a celor audiovizuale, de catre partidele politice nu are transparenta.

De asemenea, nu s-au inregistrat imbunatatiri semnificative ale cadrului juridic privind accesul la la informatii.

Situatia in ceea ce priveste amenintarile, cazurile de hartuire si violenta impotriva jurnalistilor ramane o problema, constata raportul.

In ceea ce priveste capitolul legat de alte mecanisme de control si echilibru institutional, Comisia Europeana noteaza ca exista noi instrumente ce vizeaza imbunatatirea transparentei si a calitatii procesului de luare a deciziilor si adoptare a legislatiei, dar constata ca utilizarea ordonantelor guvernamentale de urgenta (OUG) a crescut.

Pana in prezent, nu s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste asigurarea unor consultari publice eficiente, dar autoritatile si-au luat angajamente in vederea imbunatatirii acestor procese, mentioneaza raportul.

Nu s-a inregistrat niciun progres in ceea ce priveste obtinerea acreditarii pentru un Birou National pentru Drepturile Omului, mai constata documentul.

Desi au fost raportate imbunatatiri ale cadrului juridic, organizatiile societatii civile continua sa se confrunte cu provocari juridice si financiare, se arata in raportul pe 2023 privind situatia statului de drept in Romania.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

11 minute ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

2 ore ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

O oră ago

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

43 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

4 ore ago