Bruxellesul anunta represalii la adresa Poloniei dupa ce aceasta a anulat „intaietatea dreptului UE”: „Comisia Europeana sa intreprinda masurile necesare”

externe

Verdictul de joi din Polonia, unde cea mai inalta instanta a considerat unele articole din tratatele UE incompatibile cu constitutia tarii, nu poate ramane fara consecinte, a declarat presedintele Parlamentului European David Sassoli intr-o postare pe Twitter.

„Verdictul de astazi din Polonia nu poate ramane fara consecinte. Intaietatea dreptului UE trebuie sa fie incontestabila. Incalcarea sa inseamna contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre”, a postat Sassoli joi seara.

„Facem apel la Comisia Europeana sa intreprinda masurile necesare”, a adaugat seful legislativul comunitar.

Tribunalul Constitutional din Polonia a decis joi ca unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constitutia tarii, punand in discutie un principiu-cheie al integrarii europene.

”Organele europene actioneaza dincolo de competentele lor”, a declarat Julia Przylebska, presedinta Tribunalului Constitutional polonez, potrivit AFP. Ea a denuntat ”ingerinta Curtii de Justitie a UE in sistemul judiciar polonez” si a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecatorilor polonezi, sunt in contradictie cu legea fundamentala a Poloniei.

Criticii au avertizat ca punerea sub semnul intrebarii a suprematiei legislatiei UE nu numai ca pune in pericol viitorul pe termen lung al Poloniei in Uniune, dar si stabilitatea blocului comunitar insusi

Mai mult despre:

Comentarii: