„Bucurestiul este un esec urbanistic, e clar pentru toata lumea”. Cum arata Capitala in epoca Firea, urbanizarea se face in cardasie cu afaceristii din zona imobiliara

news

Capitala este un „esec urbanistic”, se construiesc cartiere noi care nu au utilitati, iar planificarea se face de catre investitori privati, a declarat, joi, Roxana Wring, presedinte USR Bucuresti si consilier municipal.

„Bucurestiul este un esec urbanistic, e clar pentru toata lumea acest lucru, pentru ca nu cunosc o Capitala europeana cum e Bucurestiul, in care se construiesc cartiere noi care nu au accese, nu au utilitati, care nu au spatii publice si care nu au spatii verzi. Planificarea Bucurestiului se face – e singura Capitala care face asta – de fapt, de catre investitorii privati. Bucurestiul nu are planificare urbana facuta de administratia publica, e singurul oras care nu are un centru de planificare urbana si unde marile proiecte urbanistice, planuri urbanistice zonale (PUZ) sunt, de fapt, initiate de investitori persoane fizice”, a declarat Wring, cu prilejul dezbaterii „Bucuresti: esecul urbanistic”, initiata de USR Bucuresti.

In opinia sa, cresterea de la an la an a traficului rutier in Bucuresti este cauzata si de faptul ca orasul se dezvolta „haotic”. „Construim blocuri inainte de a construi drumuri, inainte de a construi facilitati pentru cei care locuiesc in aceste zone”, a semnalat Wring, citata de Agerpres.

Ea sustine ca sunt mai multe solutii care ar putea fi adoptate pentru rezolvarea problemei. „Chiar folosind Legea urbanismului, Legea 350/2001, care intr-adevar nu este o lege buna, dar totusi are o viziune europeana (…) deci pe aceasta lege noi putem sa dezvoltam altfel orasul si noi propunem niste masuri”, a spus Wring.

Ea a mentionat ca una dintre ele ar fi ca Primaria sa-si asume elaborarea PUZ pentru marile platforme industriale.

„Nu ar trebui sa existe noi cartiere care sa nu aiba aliniamente stradale de copaci, lucrul asta Primaria il poate impune si noi o sa depunem astfel de proiecte de hotarare, in toate planurile urbanistice zonale care depasesc 3.000 de metri patrati ar trebui sa existe cel putin 10% din teren pentru aceste echipamente edilitare – scoli, gradinite, centru cultural – dar asta ar trebui printr-un proiect de hotarare (…). Avem cel putin trei proiecte de hotarare pe aceste teme care nu fac decat sa detalieze legea existenta (…) trotuarele nu ar trebui sa fie mai inguste de 2 metri, pentru ca numai astfel poti sa asiguri si un rand de copaci, ar trebui sa aiba piste de biciclete (…) vrem sa impunem sa nu se mai construiasca inainte de a exista la maxim 500 de metri o statie de transport public”, a declarat Wring.

Ea a mentionat si o propunere care vizeaza fatadele. „Pentru zonele protejate, acolo e o mare problema de aspect, sunt zonele cele mai emblematice ale Bucurestiului, noi vom depune Regulament de aplicare a legii, asa numita lege a fatadelor (…) vom depune mai ales pentru zonele protejate, vrem sa incepem cu aceste zone”, a spus Wring.

Cristian Seidler, deputat USR, a declarat ca exista un cadru legislativ „schiop”, dar nici acela nu este folosit pentru a imbunatati modul cum arata Capitala.

„Avem un cadru legal insuficient, schiop, dar nici ala pe care il avem si nici partea lui buna nu e folosita in totalitate (…) legislatia pe care o avem acum, aplicata asa cum e ea, ar putea sa imbunatateasca considerabil felul in care arata orasul Bucuresti, masurabil mai apoi foarte pragmatic in valoare adaugata, in bani care revin tot Bucurestiului, adica tot noua. Cred ca initiativa, atunci cand ar putea apartine autoritatii publice in general, si revin obsesiv la Legea fatadelor si la acele hotarari de Consiliu General, ar putea sa vina de la asociatiile de proprietari si cred ca asta e portita pe care – daca vreti – si ideologic am gasit-o: ‘Cum facem ca atunci cand un sistem nu functioneaza din diverse motive sa poti sa determini ceva?'”, a adaugat Seidler.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: