Bucurestiul tace, Praga reactioneaza in schimb dur la declaratiile lui Orban de la Tusnad: „Nu este cazul sa ne oferiti sprijinul vostru/ Republica Ceha este un stat suveran, noi decidem in mod independent ce vrem, ce sustinem”

politica

Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE dupa ce premierul ungar Viktor Orban a declarat, la Baile Tusnad, ca MAE „i-a trimis un material in care i-a spus despre ce poate sa vorbeasca si despre ce nu”

Premierul ceh, Petr Fiala, a avur duminica o reactie dura fata de discursul lui Viktor Orban de la Baile Tusnad. Orban acuzase Cehia ca a trecut de partea „federalistilor” din Uniunea Europeana.

„Republica Ceha este un stat suveran, guvernul meu apara interesele noastre nationale. Noi decidem in mod independent ce vrem, ce sustinem sau ce vrem sa schimbam in Uniunea Europeana”, a declarat Fiala, citat de Index.

Viktor Orban a sustinut la Tusnad ca, in prezent, cooperarea in cadrul Grupului de la Visegrad se limiteaza in esenta la cea intre polonezi si maghiari,  in timp ce „slovacii sunt ezitanti, iar cehii au trecut de partea federalista”.

Potrivit premierului Orban, „federalistii” sunt „cei care construiesc un imperiu european si care duc o campanie LGBTQ”.

„Orban era obisnuit cu ceva diferit, deoarece Andrej Babis (fostul premier ceh) depindea de el pentru politica sa europeana. In acest sens, frustrarea sa este de inteles”, a adaugat Petr Fiala, adaugand ca „etichetele absurde, insa, cu siguranta nu contribuie la cooperarea necesara a tarilor din Europa Centrala. Dimpotriva, aceasta necesita respect reciproc”.

Vicepremierul si ministrul de interne Vit Rakusan au reactionat si ei pe Twitter la cuvintele premierului ungar cu privire la Cehia.

„Singura schimbare pe care a suferit-o relatia Republicii Cehe cu Uniunea Europeana este ca am trecut de la oportunism la o politica europeana constructiva, bazata pe valori comune. Pur si simplu nu mai este cazul sa ne oferiti sprijinul vostru si sa lasati soarta in seama voastra”, a scris ministrul ceh pe Twitter.

Nu exista nici pana in acest moment vreo reactie din partea Guvernului Romaniei la declaratiile ofecsatoare la adresa autoritatilor romane facute de Orban la Tusnad.

Orban a facut o declaratie cu iz de santaj: „Mai avem o alta recomandare catre fratii nostri romani. Va rog frumos sa luati in considerare urmatorul lucru: ambitia cea mai mare, obiectivul cel mai mare al Romaniei este sprijinit cu tot sufletul de Ungaria si anume aderarea la spatiul Schengen. Si va atragem atentia ca de la 1 iulie 2024 in Uniunea Europeana Ungaria va prelua presedintia si un obiectiv principal al Ungariei va fi sprijinirea Romaniei in acest demers de aderare la spatiul Schengen. Pana atunci putem sa spunem urmatorul lucru: Romania are un nou prim-ministru. Ii urmam mult succes, e foarte bine, Dumnezeu sa-l binecuvanteze. De cand eu sunt premier al Ungariei este al 20-lea coleg omolog de-al meu, deci poate e un numar cu noroc”.

Citeste si: Presa internationala, stupefiata: „Premierul maghiar Orban face glume despre unitatea teritoriala a Romaniei” chiar in Romania

Reputata agentie de stiri americana Bloomberg a acordat spatii largi discursului tinut astazi, la Baile Tusnad, de premierul maghiar Viktor Orban, precizand ca acesta nu a ezitat sa ironizeze tara gazda, Romania, autoritatile ei, si sa ia in deradere valorile occidentale.

Adresandu-se sustinatorilor sai adunati la Baile Tusnad, in centrul Romaniei, Orban a declarat ca a primit o nota de la guvernul de la Bucuresti prin care i s-a cerut sa evite anumite teme referitoare la simbolurile nationale si la teritoriul Romaniei.

„Nu am sustinut niciodata ca acestea au fost unitati teritoriale romanesti”, a spus Orban despre Transilvania la inceputul a ceea ce este discursul sau emblematic din fiecare an.

Guvernul roman pregateste un raspuns la aceste comentarii, a declarat un purtator de cuvant, contactat de Bloomberg News.

Citeste si: Viktor Orban a luat peste picior autoritatile romane in discursul de la Tusnad: „Romania are un premier nou, la multi ani, sa fie sanatos, e al 20-lea premier roman de cand sunt prim-ministru”

Uniunea Europeana si tarile membre NATO au o istorie de tensiuni in legatura cu cei peste 1 milion de etnici maghiari care traiesc in Romania vecina, dintre care multi pot vota la alegerile din Ungaria si tind sa-l sustina pe Orban.

Orban si-a ostilizat in mod regulat alti aliati NATO prin faptul ca a continuat sa il sustina pe presedintele rus Vladimir Putin chiar si dupa invazia din Ucraina si deseori ii place sa intre in conflict cu vecinii si colegii din UE.

El a declarat sambata ca Rusia nu poate fi taiata de restul lumii si a sustinut ca valorile occidentale s-ar rezuma la „migratie, LGBTQ si razboi”. El a adaugat ca Asia, si in special China, „sta in fata noastra in haine de mare putere”, reluand afirmatii din discursul de anul trecut despre disparitia iminenta a Occidentului, si in primul rand a SUA.

Televiziunile romanesti au aratat zeci de membri ai unei asociatii nationaliste care protestau impotriva prezentei lui Orban la Baile Tusnad. Acestia au tinut steaguri romanesti si bannere pe care scria „Un lucru este etern, Transilvania – pamant romanesc”, in timp ce erau monitorizati de fortele de ordine.

Spre deosebire de remarcile sale de sambata, la inceputul saptamanii, Orban a avut un pranz surpriza cu noul premier roman Marcel Ciolacu, care si-a preluat functia in iunie. A fost prima intalnire la nivel inalt intre inaltii oficiali ai vecinilor care a avut loc in Romania dupa mai bine de un deceniu.

Intalnirea s-a incheiat cu o declaratie a guvernului roman ca doreste sa mentina „o abordare deschisa, pozitiva si constructiva” intre cele doua tari, iar Orban a postat pe Twitter o fotografie si o fraza din filmul Casablanca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: