Bucuria infractorilor. PSD anunta cand va intra in vigoare noul Cod Penal. Pozitie dura a Comisiei Europene

politica

Social-democratul Adrian Tutuianu, vicepresedinte al Senatului, a declarat miercuri ca era „previzibila” pozitionarea presedintelui Klaus Iohannis fata de adoptarea in Camera Deputatilor a Codului penal, pentru ca „de foarte multe ori s-a pronuntat impotriva oricaror modificari si pe legile Justitiei, si pe Coduri”.

„Era previzibila aceasta pozitionare. Domnul presedinte s-a pronuntat de foarte multe ori impotriva oricaror modificari si pe legile Justitiei, si pe Coduri. Eu cred ca astazi Parlamentul a facut ceea ce este in fisa postului – sa legifereze. Mai departe exista ca mijloc de control Curtea Constitutionala si, in masura in care Curtea va constata ca aceste reglementari sunt constitutionale, cei indrituiti trebuie sa le aplice”, a precizat Tutuianu, dupa sedinta Biroului permanent.

El a opinat ca cele doua Coduri penale ar putea intra in vigoare spre sfarsitul anului.

„Procedural, inteleg ca astazi au anuntat colegii din Opozitie ca vor sesiza Curtea Constitutionala. Din cate stiu eu, CCR are si ea o perioada de vacanta, probabil ca analiza intregului Cod penal si a Codului de procedura penala nu se va putea face doar intr-o sedinta, sunt foarte multe texte care trebuie analizate si este de presupus ca, daca s-ar constata incalcari ale Constitutiei, ar putea reveni in sesiunea ordinara din septembrie in discutia celor doua Camere. Mai apoi ramane sa vedem daca presedintele va uza si el de sesizarea Curtii Constitutionale si de mecanismul cererii de reexaminare. Parerea mea este ca undeva spre sfarsitul anului ar putea sa intre in vigoare”, a aratat Tutuianu.

Comisia Europeana a transmis, miercuri, un avertisment dur puterii de la Bucureti dupa ce scandaloasele modificari ale Codului Penal au fost adoptate. Comisia nu va ezita sa ia masuri, daca va fi nevoie, pentru a asigura compatibilitatea legilor romanesti cu legislatia UE relevanta in domeniul justitiei penale, al cooperarii politienesti si al standardelor internationale, a declarat, miercuri, Christian Wigand, purtator de cuvant al executivului european.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului penal. S-au inregistrat 167 de voturi „pentru”, 97 – ”impotriva” si 19 abtineri.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va contesta la CCR Codul penal si Codul de procedura penala.

„Despre Codul penal modificat voi avea o prezentare mai lunga atunci cand voi contesta la CCR acest act normativ. De asemenea, este bine de stiut ca si Codul de procedura penala, la care m-am referit acum cateva zile, este in pregatire pentru a fi contestat la CCR. Modificarile care s-au facut in buna masura sunt fie inutile, fie chiar toxice si daunatoare si am de gand sa folosesc toate instrumentele constitutionale pentru a contesta aceste doua acte normative – Codul penal si Codul de procedura penala”, a spus Iohannis la Cotroceni.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: