„La Budapesta, democratia traieste vremuri urate”. Europarlamentarii USR se solidarizeaza cu ambasadorul Romaniei in Ungaria, Marius Lazurca

politica

Europarlamentarii USR Cristian Ghinea si Clotilde Armand ii iau apararea ambasadorului roman la Budapesta, Marius Lazurca, care este supus unui puternic atac din partea regimului de la Budapesta.

„Il cunosc pe ambasadorul Lazurca de cand a avut dificila sarcina de a reprezenta Romania la Chisinau, unde ne-am intersectat. Se specializeaza cumva in posturi dure, se profileaza un ambasador care imbina bine diplomatia, inteligenta si fermitatea.

Regimul Viktor Orban se burzuluieste acum la ambasadorul nostru la Budapesta pentru ca acesta nu a ramas indiferent la o campanie de linsaj la adresa unei deputate care a pus intrebari legitime despre ce trimite Ungaria in Romania.

Ministrul de Externe maghiar insusi a scurs in presa acest mesaj privat de solidarizare. Si acum oamenii lui Orban il ataca pentru a-si face jocurile politice interne. Reteta de linsaj mediatic pe care o folosesc toate regimurile autocrate.

Retorica aceasta pe care o folosesc oamenii lui Viktor Orban la adresa diplomatului roman n-are ce cauta in UE. La Budapesta, democratia traieste vremuri urate.

Imi exprim solidaridatea cu ambasadorul Lazurca si ma bucur ca avem reprezentanti ai statului roman care pot exprima o pozitie de principiu”, a scris Ghinea pe Facebook.

„Atacul ministrului de externe al lui Victor Orban asupra ambasadorului Romaniei in Ungaria nu are nicio legatura cu democratia si valorile UE”, a spus si Clotilde Armand.

Ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto Peter, a reactionat violent dupa ce ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius Lazurca, i-a luat apararea lui Szabo Timea. Ministrul a publicat un mesaj adresat de Lazurca mai multor ambasadori in care vorbeste despre incidentul din Parlamentul Ungariei. ”Este socanta isteria mincinoasa evidenta a ambasadorului roman”, comenteaza apoi ministrul mesajul ambasadorului.

”Probabil de aici nu se poate cobora mai jos, ambasadorul roman i-a luat apararea lui Szabo Timea.

Luni, Szabo Timea (Partidul Parbeszed/ Dialog) a atacat guvernul in Parlament pentru ca acesta a trimis maghiarilor de peste hotare instrumente, bunuri medicale necesare pentru protectia impotriva coronavirusului.

Cand doamna parlamentar a inceput sa enumere localitatile din Transilvania, Tinutul Secuiesc, Subcarpathia (Ucarina) unde au ajuns mastile si bunurile de protectie, parlamentarii guvernului au inceput sa aplaude.

Dupa acest moment, ambasadorul Romaniei la Budapesta a scris catre mai multi ambasadori care sunt la post in Budapesta (fostul meu secretar de stat, care se pregateste acum sa preia postul de la Londra, este in grupul de Whatsapp si de aici am aflat despre mesaj) ca Szabo Timea a fost expusa unor serii de amenintari si insulte.

Din acest motiv, ambasadorul Romaniei i-a trimis o scrisoare lui Szabo Timea, prin care isi exprima solidaritatea cu ea si in care isi exprima speranta ca Szabo Timea va rezista dupa aceste insulte.

In opinia lui Szabo Timea este o problema ca maghiarii din Ardeal si Tinutul Secuiesc au primit masti si combinezoane de protectie de la tara-mama. Iar ambasadorului roman ii place ca exista in Parlament partide maghiare care gandesc ca el.

Este socanta isteria mincinoasa evidenta a ambasadorului roman, dar este si mai rusinos ca opozitia din Ungaria si ambasadorul roman au ajuns pe o platforma comuna impotriva maghiarilor din afara granitelor.

Sa clarificam faptul ca opozitia maghiara, cu Szabo Timea in randurile ei, si ambasadorul roman trebuie sa inteleaga limpede ca apa ca maghiarii din afara granitelor sunt parte a natiunii maghiare. De aceea, si in viitor ii vom ajuta exact cum am facut-o si pana acum.

Pentru ca maghiarii din afara granitelor pot sa conteze pe guvern. Iar ambasadorul roman pe opozitie”, a scris ministrul ungar de Externe.

Mai mult despre: ,

Comentarii: