Bulgaria, invers fata de Polonia: a decis sa nu prelungeasca interdictia de a importa cereale ucrainene

externe

grau, siloz

Bulgaria a decis joi, contrar Poloniei, sa nu prelungeasca interdictia de a importa cereale ucrainene dupa 15 septembrie, data la care expira, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Sofia „nu sustine” o extindere a restrictiilor, stipuleaza o rezolutie adoptata de Parlamentul bulgar cu o larga majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputati prezenti), la initiativa guvernului proeuropean al Bulgariei.

Textul invoca „solidaritatea cu Ucraina” si necesitatea de a „garanta securitatea alimentara la scara mondiala”.

In aprilie, Uniunea Europeana a autorizat cinci state membre – Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia – sa interzica vanzarea de grau, porumb, rapita si floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu conditia ca aceste state sa nu impiedice tranzitul de cereale ucrainene catre alte tari, aceasta pentru a-si proteja agricultorii, care atribuie acestor importuri din Ucraina scaderea preturilor de pe pietele locale.

In urma declansarii ofensivei ruse si a inchiderii de cai maritime pe Marea Neagra, aceste tari s-au vazut in situatia de a avea cereale la preturi scazute venite din Ucraina, ramase blocate pe teritoriul lor din cauza unor probleme logistice, in loc sa ajunga in Africa si Orientul Mijlociu.

Polonia a anuntat deja ca ea va prelungi unilateral interdictia, iar Ungaria a atentionat ca va face la fel, daca Bruxelles-ul va decide sa nu extinda restrictiile.

La randul sau, Romania a facut cunoscut ca ea se va conforma deciziei Comisiei Europene.

Situatia Bulgariei este diferita de cea din tarile vecine, pentru ca ea are mari producatori de ulei de floarea soarelui care se plang, de la punerea in aplicare a acestui embargo, de o penurie grava de cereale si de preturi ridicate.

Acesti producatori au salutat „triumful ratiunii”, in timp ce agricultorii care nu vad cu ochi buni concurenta ucraineana, dimpotriva, au denuntat aceasta decizie.

Guvernul de la Sofia a apreciat ca este necesar sa fie „stimulata concurenta pe piata”, pentru a tine in frau inflatia alimentara, a explicat miercuri prim-ministrul Nikolai Denkov.

Sofia va cere de asemenea Bruxelles-ului ajutoare „pentru ameliorarea infrastructurilor sale rutiere si feroviare, in vederea accelerarii transportului de marfuri ucrainene catre tari terte”.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat joi decizia Bulgariei de a nu mai prelungi aceasta interdictie.

„Ii multumesc lui Nikolai Denkov si echipei sale, precum si parlamentarilor bulgari care au sustinut initiativa. Bulgaria ofera un exemplu de adevarata solidaritate”, a scris Zelenski pe platforma sociala X (fosta Twitter).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: