Bulgaria a livrat Ucrainei 14 avioane Su-25, pe bucati. Slovacia isi va trimite toata flota, 12 MIG-uri, sa lupte contra Rusiei

externe

Ucraina va primi intreaga flota aeriana slovaca de avioane de lupta MiG-29 Fulcrum, 12 avioane de lupta, dintre care unul a fost folosit ca avion de antrenament de catre Fortele Aeriene slovace. Donatia vine datorita unui acord bilateral intre Republica Ceha si Slovacia, conform caruia Fortele Aeriene cehe vor proteja spatiul aerian al Slovaciei pana cand Bratislava va primi cele 12 unitati F-16 Block 70 comandate de SUA in urmatoarele luni. Informatia a fost data publicitatii portalul online spaniol InfoDifensa, citat de Bulgarian Military.

Slovacia a fost una dintre primele tari din lume care a decis sa achizitioneze cea mai recenta versiune a celebrului F-16 – Block 70. Conform acordului semnat intre SUA si Slovacia, noile F-16 ar fi trebuit sa aterizeze la mijlocul anului 2020. Cu toate acestea, uzina din Greenville a fost afectata si de epidemia de coronavirus care facea ravagii la acea vreme, ceea ce i-a obligat pe americani sa faca noi planuri pentru livrarile catre fiecare tara, inclusiv catre Bulgaria, care este urmatoarea la rand dupa Slovacia si care isi asteapta cele opt F-16 Block 70/72.

Aceeasi publicatie [InfoDefensa] sustine ca, deocamdata, doar Bulgaria a livrat Ucrainei avioane de lupta, fiind vorba despre 14 unitati ale avionului sovietic Su-25 Grach. Potrivit spaniolilor, livrarea a avut loc in ultimele luni, deoarece „Bulgaria le trimite in forma dezasamblata prin intermediul unor terte parti”, scrie InfoDifensa.

„Poate ca acestea sunt cele la care se referea secretarul de presa al Departamentului de Aparare al Statelor Unite, John Kirby, atunci cand a dezvaluit in aprilie anul trecut ca fortele ucrainene aveau deja in a doua jumatate a lunii aprilie mai multe avioane de lupta cu aripi fixe decat cu doua saptamani inainte”, mai scrie InfoDefensa pe tema avioanelor de lupta bulgare.

Kirby a evitat sa clarifice originea aparatelor suplimentare, dar admite ca aceasta se datoreaza ajutorului strain. Faptul ca flota tarii [Ucraina – n.r.] a crescut, a spus el, „nu este o coincidenta, deoarece alte natiuni care au experienta cu acest tip de aeronave au putut sa-i ajute sa lanseze mai multe aparate”.

La momentul respectiv, purtatorul de cuvant al Pentagonului a lasat sa se inteleaga ca ar fi vorba de aparate care ar fi deja la dispozitia Kievului si ca acestea au primit deja anumite piese de schimb si asistenta care le-ar permite sa fie repuse in aer.

Cu toate acestea, in timpul unei conferinte de presa sustinute la acea vreme, Kirby a adaugat dupa ce a avertizat ca nu doreste „sa intre in ceea ce ofera alte natiuni” din cauza pericolului pe care l-ar putea reprezenta daca Moscova ar concluziona ca furnizarea acelui material implica implicarea directa a NATO in conflict.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: