Bulgaria, Romania si Turcia vor semna in ianuarie un acord de deminare a Marii Negre

externe

mina marina, deminare

Cele trei state NATO de la Marea Neagra – Bulgaria, Romania si Turcia – intentioneaza sa semneze la 11 ianuarie, la Istanbul, un acord privind deminarea in comun a apelor acestei mari, a declarat sambata, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Apararii Nationale al Turciei, Yasar Guler, relateaza TRT Haber, citat de European Pravda.

Guler a mentionat deminarea Marii Negre in contextul invaziei Rusiei in Ucraina, subliniind ca Ankara aplica „in mod temeinic, responsabil si impartial” Conventia de la Montreux (reglementeaza navigatia prin stramtorile Bosfor si Dardanele, care fac legatura intre Marea Neagra si Marea Mediterana).

„In cadrul ‘Initiativei tripartite’ lansate sub conducerea tarii noastre impotriva amenintarii minelor din Marea Neagra, la 22-23 noiembrie a avut loc a treia runda a reuniunii Grupului operativ privind actiunea impotriva minelor in Marea Neagra, gazduita de ministerul nostru”, a reamintit ministrul.

„De asemenea, intentionam sa organizam o ceremonie de semnare la Istanbul, la 11 ianuarie 2024, cu participarea ministrilor apararii din cele trei tari”, a adaugat el.

In contextul agresiunii rusesti, Guler si-a exprimat speranta ca „acest razboi, care afecteaza intreaga lume, se va incheia cat mai curand posibil” si ca integritatea teritoriala a Ucrainei va fi protejata.

Dupa invazia Rusiei in Ucraina, echipele de scafandri militari romani, bulgari si turci dezamorseaza in mod regulat minele care plutesc in deriva in apele lor. In octombrie, s-a aflat pentru prima data ca aceste trei tari discuta despre crearea unei forte comune pentru a curata Marea Neagra de mine.

Actiunea de dragare a minelor nu va fi considerata o operatiune NATO, dar va fi prima actiune comuna majora a aliatilor de la Marea Neagra de cand presedintele Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei in februarie 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: