Ca la PSD-isti. Berlusconi si-a bagat iubita in Parlament, aceasta este mai tanara cu 54 de ani

externe

Victoria rasunatoare a coalitiei italiene de dreapta in alegerile generale de duminica marcheaza o revenire in Parlament a fostului premier Silvio Berlusconi, la noua ani dupa ce a fost dat afara din cauza unei condamnari pentru frauda fiscala.

Berlusconi, care implineste joi 86 de ani, a obtinut peste 50% din voturi intr-o cursa pentru Senat in circumscriptia nordica Monza, unde miliardarul detine o vila si clubul local de fotbal, proaspat promovat in prima divizie Serie A.

„Voi incerca sa actionez ca jucator in (urmatorul) guvern”, le-a spus Berlusconi suporterilor dupa ce si-a exprimat votul, indicand dorinta sa de a ramane in prima linie politica in ciuda varstei si a sanatatii sale fragile.

Berlusconi a suferit o interventie chirurgicala majora la inima in 2016, s-a imbolnavit grav de COVID in 2020 si a fost internat si externat din spital in ultimul an cu diverse afectiuni. El isi rosteste adesea cuvintele si a parut sa aiba probleme de mers la un miting la Roma saptamana trecuta.

In Parlament, el va fi insotit de prietena sa, Marta Fascina, 32 de ani, care a castigat un loc in Sicilia. Fascina va ocupa un loc in Camera inferioara a deputatilor, in timp ce Berlusconi a fost ales in camera superioara, Senatul, precizeaza Reuters.

Citeste si: „Iubita” lui Marian Neacsu a devenit secretar general al Camerei Deputatilor. Condamnatul Neacsu este secretar general al Guvernului

El va trebui sa renunte la un loc in Parlamentul European, pe care l-a castigat in 2019, deoarece nu este permis sa serveasca atat in parlamentul italian, cat si in cel al UE. Unii au speculat ca ar putea sa candideze la presedintia Senatului, in pofida ingrijorarilor sale legate de sanatate.

Comisia Europeana a declarat luni ca se asteapta la o ”cooperare constructiva” cu viitorul guvern italian, care va fi condus cel mai probabil de lidera extremei drepte, Giorgia Meloni, transmite EFE.

”Comisia si presedinta (executivului european, Ursula von der Leyen – n.r.) lucreaza cu guvernele care rezulta in urma alegerilor din tarile UE si nu va face nicio diferenta in acest caz. Asteptam o cooperare constructiva cu noile autoritati italiene”, a anuntat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Eric Mamer, in conferinta de presa zilnica.

Coalitia formata din Fratii Italiei (FdI), Liga si Forza Italia (FI) a castigat alegerile generale de duminica cu 44,1% din voturi, in timp ce partidul FdI al Giorgiei Meloni a obtinut cele mai multe voturi, 26,2%, motiv pentru care liderei partidului de extrema dreapta i se va cere sa formeze guvernul, odata finalizat procesul de numarare a buletinelor de vot.

Desi a amintit ca Bruxellesul nu comenteaza niciodata rezultatele alegerilor dintr-o tara membra a UE si a dat asigurari ca ar fi ”foarte arogant” din partea lui ”sa incerce sa analizeze” motivele care ”i-au facut pe italieni sa voteze asa cum au facut-o”, Mamer a respins opinia potrivit careia scrutinul poate fi interpretat drept ”un proces” intentat politicilor europene.

”A vedea in acest scrutin un fel de judecata cu privire la Europa mi se pare, in orice caz, o simplificare extrema”, a insistat el.

In acest sens, Mamer a mentionat ca executivul european ”lucreaza foarte intens pentru a incerca sa faca fata problemelor cu care se confrunta europenii in ansamblul lor si italienii in particular”.

Mamer a adaugat ca aceasta a fost misiunea Comisiei Europene inca ”de la inceputul acestui mandat”, marcat de ”o serie de crize foarte intense” precum coronavirusul, la care Bruxellesul a dat ”un raspuns care a permis Europei sa depaseasca aceasta criza”.

”Suntem continentul care a exportat cea mai mare cantitate de vaccinuri, care a pus la punct un program de recuperare economica fara precedent”, a afirmat Mamer.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: