Ca razbunare, Moscova a confiscat unitatile Carlsberg din Rusia. Lunga batalie privind activele bancare inghetate ale Rusiei se incinge

externe

Moscow

UE este tot mai aproape de o decizie privind utilizarea dobanzilor generate de rezervele valutare inghetate ale Bancii Centrale a Rusiei pentru a ajuta Ucraina, relateaza Euronews.

In urma invaziei Rusiei in Ucraina in 2022, una dintre principalele masuri luate de comunitatea internationala a fost inghetarea activelor rusesti din strainatate.

Cu toate acestea, in conditiile in care nu se intrevede sfarsitul razboiului si in care structura rudimentara a economiei rusesti, bazata pe resurse, nu a fost rasturnata dintr-o singura lovitura, intrebarea privind modul de utilizare a activelor mentionate continua sa planeze asupra Occidentului si in special asupra Bruxelles-ului, deoarece majoritatea fondurilor inghetate se afla in UE.

Elina Ribakova, director al Programului de Afaceri Internationale si vicepresedinte pentru politica externa la Scoala de Economie din Kiev, explica faptul ca inghetarea activelor a fost justificata deoarece: „Rusia nu respecta regulile sistemului financiar global si, ca atare, nu ar trebui sa primeasca beneficiile”.

Dar aceasta masura nu a fost deloc una ineficienta, a explicat Ribakova. „A redus substantial marja de manevra a factorilor de decizie politica din Rusia. Ca urmare directa a masurii, a doua zi dupa ce a fost anuntata, guvernatorul Bancii Rusiei a incetat sa mai intervina pe piata rusa pentru a sustine rubla si a fost fortat sa majoreze ratele si sa impuna controale severe ale capitalului”, a declarat ea pentru Euronews.

Cu toate acestea, complexitatea din jurul activelor inghetate, structura acestora, impozitarea si obstacolele in calea confiscarii permanente reprezinta o provocare cu multiple fatete in domeniul finantelor si al diplomatiei internationale.

In primul rand, exista dezbateri in curs de desfasurare in Camera Reprezentantilor din SUA, unde presedintele majoritatii Partidului Republican, Mike Johnson, a sugerat, la 8 martie, ca fondurile rusesti inghetate ar trebui sa fie folosite ca garantie pentru a furniza Ucrainei armele necesare pentru a se apara de agresiunea rusa, in loc sa primeasca armamentul ca ajutor extern. Valoarea totala a activelor inghetate ale Rusiei in SUA este de aproximativ 67 de miliarde de euro.

Intre timp, UE are propriile planuri cu privire la ce sa faca cu activele inghetate. Intrucat cea mai mare parte a acestor active inghetate se afla in Europa, Belgia fiind tara in care Banca Centrala a Rusiei a depozitat cele mai multe fonduri in strainatate, este posibil ca principalele institutii ale UE sa se simta inconfortabil sa confiste ele insele activele sau sa le foloseasca drept garantie.

In consecinta, UE este aproape de a lua o decizie de a confisca dobanzile obtinute din rezervele valutare inghetate.

Aceasta miscare este legala si mai putin riscanta pentru Bruxelles decat confiscarea activelor in sine. Dupa cum a explicat Zach Meyers, director adjunct al Centrului pentru Reforma Europeana: „Aceasta dobanda nu apartine in mod legal Rusiei, ci mai degraba depozitarului belgian de valori mobiliare Euroclear.”

Partea rusa nu a stat cu mainile in san in timp ce chestiunea activelor a fost discutata in multe capitale occidentale. A trecut la confiscarea activelor – asa-numitele „masuri simetrice”, care se rezuma la nationalizarea capitalului de investitii privat occidental ramas in Rusia.

Printre companiile occidentale ale caror active au fost deja nationalizate de statul rus se numara Fortum din Finlanda, Uniper din Germania si Carlsberg din Danemarca.

„Nu avem mai putine active inghetate decat cele pe care le are Occidentul”, a declarat ministrul rus de finante, Anton Siluanov, pentru presa rusa de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: