Categories: externe

Cadouri de la dictator la dictator: Rusia a furnizat motoare pentru rachetele lui Kim Jong Un

Motoarele de racheta produse in Ucraina si care ar fi permis Phenianului, potrivit unui studiu, sa realizeze progrese spectaculoase in domeniul balistic, au fost toate livrate Rusiei, a anuntat marti agentia spatiala ucraineana, relateaza AFP.

Motoarele de tip RD-250, asamblate pana in 2001 de intreprinderea Iujmas – la care se refera International Institute for Strategic Studies (IISS) – erau vandute pe rachete de tip Ciclon-2 si Ciclon-3 ”in beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presa Iuri Radtsenko, directorul agentiei spatiale ucrainene, scrie News.ro.

”Ei (rusii) au putut sa livreze, dupa aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.

Statele Unite raman deschise unui posibil dialog cu Coreea de Nord, care a decis sa-si lase de o parte, pentru moment, planul de a trage rachete in apropierea teritoriului american Guam, a declarat marti secretarul de Stat american, relateaza AFP.

”Suntem interesati in continuare de o cautare a unei cai catre dialog, dar acest lucru depinde el”, a spus Tex Tillerson.

Seful diplomatiei americane se referea astfel la liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Liderul regimului stalinist a declarat marti, citat de agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA, ca va ”observa inca un pic comportamentul idiot si stupid al yankeilor” inainte ca eventual sa lanseze rachete.

”MOMENT DE COTITURA”

Pe de alta parte, Beijingul a apreciat marti ca aceasta criza, in centrul careia se afla programul nuclear al Coreei de Nord, se afla intr-un ”un moment de cotitura” si ca a venit vremea intoarcerii la masa negocierilor.

Aceasta declaratie a fost facuta de o purtatoare de cuvant a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, dupa ce tonul escaladarii verbale intre Statele Unite si Coreea de Nord pare ca a scazut.

Kim Jong-un a anuntat marti o pauza in planul sau de a trage rachete in apropiere de Insula americana Guam, dar a avertizat ca acest exercitiu va avea loc in cazul unor noi ”actiuni iresponsabile” ale Washingtonului.

Oficiali americani de rang inalt au dat asigurari ca Statele Unite nu sustin o schimbare de regim la Phanian.

Iar presedintele sud-coreean Moon Jae-in a anuntat marti ca Seulul vrea cu orice pret sa evite un nou razboi.

”Ne aflam la un moment de cotitura, pentru a da dovada de hotarare si a relua negocierile de pace”, a declarat Hua Chunying intr-o conferinta de presa obisnuita, raspunzand unei intrebari despre declaratiile lui Moon.

China, principalul aliat diplomatic si sustinator economic al Coreei de Nord, a indemnat in mai multe randuri, in ultimele zile, atat Washingtonul, cat si Phenianul, sa nu se livreze unei escaladari verbale.

”Ceea ce speram de-acum este ca toate partile implicate, sa poata sa contribuie, prin vorbele si faptele lor, la stingerea focului tensiunilor actuale, in loc sa toarne gaz pe foc”, a subliniat Hua Chunying.

Beijingul indeamna frecvent la o reluare a ”negocierilor in sase” – China, Statele Unite, Rusia, Japonia si cele doua Corei -, interupte in 2009.

Purtatoarea de cuvant a salutat totodata un articol ”pozitiv” al secretarilor americani al Apararii James Mattis si celui de Stat Rex Tillerson publicat de cotidianul Wall Street Journal (WSJ).

Mattis si Tillerson scriu in acest articol ca Statele Unite ”nu vizeaza” o schimbare de regim la Phenian.

”Noi speram ca Statele Unite sa poata sa-si traduca propunerile in actiuni concrete” in dosarul nord-coreean, a declarat Hua.

”In acelasi timp, noi indemnam Coreea de Nord sa raspunda in mod adecvat”, a subliniat purtatoarea de cuvant.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ce spun liderii PSD si PNL despre „Cartelul din Carpati”. Ciolacu: „Nu am stiinta, o sa ma informez”

Liderii PSD si PNL au comentat cu mare reticenta investigatia "Cartelul din Carpati" realizata de…

8 ore ago

Un premiu ascuns in politica de confidentialitate a unui site, revendicat dupa trei luni

O sticla de vin gratuita a fost in cele din urma revendicata dupa ce oferta…

10 ore ago

Dupa Hagia Sofia, Erdogan transforma si biserica antica Chora din muzeu in moschee

Turcia a deschis pentru credinciosii musulmani biserica antica Choradin Istanbul, a doua convertire majora sub…

10 ore ago