Caldura, boli, poluarea aerului: Cum influenteaza schimbarile climatice sanatatea populatiei

externe

poluare

Caldura extrema, poluarea aerului si raspandirea tot mai mare a bolilor infectioase mortale sunt doar cateva dintre motivele pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii a numit schimbarile climatice cea mai mare amenintare la adresa sanatatii cu care se confrunta omenirea.

Incalzirea globala trebuie limitata la obiectivul Acordului de la Paris de 1,5 grade Celsius „pentru a evita efectele catastrofale asupra sanatatii si pentru a preveni milioane de decese legate de schimbarile climatice”, potrivit OMS. Cu toate acestea, conform planurilor nationale actuale de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, lumea este pe cale sa se incalzeasca pana la 2,9 grade Celsius peste temperaturile inregistrate in perioada preindustriala, in acest secol, a anuntat ONU saptamana aceasta.

Desi nimeni nu va fi complet ferit de efectele schimbarilor climatice, expertii se asteapta ca cei mai expusi riscului sa fie copiii, femeile, persoanele in varsta, migrantii si locuitorii din tarile mai putin dezvoltate, care emit cele mai putine gaze cu efect de sera care incalzesc planeta.

La 3 decembrie, in cadrul negocierilor COP28 de la Dubai va avea loc prima „zi a sanatatii” organizata vreodata in cadrul negocierilor privind clima.

Caldura extrema

Se asteapta ca anul acesta sa fie cel mai cald inregistrat vreodata. Si, pe masura ce lumea continua sa se incalzeasca, se asteapta sa urmeze valuri de caldura si mai frecvente si mai intense.

Cercetatorii au estimat ca, in timpul verii de anul trecut, caldura ar fi provocat peste 70.000 de decese in Europa, revizuind numarul anterior de la 62.000.

La nivel mondial, oamenii au fost expusi la o medie de 86 de zile de temperaturi care le-au pus viata in pericol anul trecut, potrivit raportului Lancet Countdown, publicat la inceputul acestei saptamani.

Numarul persoanelor de peste 65 de ani care au murit din cauza caldurii a crescut cu 85% intre 1991-2000 si 2013-2022, s-a mai aratat in raport.

Iar pana in 2050, de peste cinci ori mai multe persoane vor muri din cauza caldurii in fiecare an, in conditiile unui scenariu de incalzire de 2 grade Celsius, a estimat Lancet Countdown.

Mai multe secete vor duce, de asemenea, la cresterea foametei. In scenariul unei incalziri de 2 grade Celsius pana la sfarsitul secolului, 520 de milioane de oameni in plus vor fi afectati de insecuritate alimentara moderata sau severa pana in 2050.

Intre timp, alte fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtunile, inundatiile si incendiile, vor continua sa ameninte sanatatea oamenilor din intreaga lume.

Poluarea aerului

Aproape 99 % din populatia lumii respira un aer care depaseste liniile directoare ale OMS privind poluarea atmosferica. Potrivit OMS, poluarea aerului cauzata de emisiile de combustibili fosili ucide peste patru milioane de persoane in fiecare an.

Aceasta creste riscul bolilor respiratorii, al accidentelor vasculare cerebrale, al bolilor de inima, al cancerului pulmonar, al diabetului si al altor probleme de sanatate, reprezentand o amenintare care a fost comparata cu cea a tutunului.

Bolile infectioase

Schimbarea climei inseamna ca tantarii, pasarile si mamiferele se vor deplasa dincolo de habitatele lor anterioare, crescand astfel amenintarea ca ar putea raspandi boli infectioase.

Printre bolile transmise de tantari care prezinta un risc mai mare de raspandire din cauza schimbarilor climatice se numara dengue, Zika, virusul West Nile si malaria.

Furtunile si inundatiile creeaza ape stagnante care sunt terenuri de reproducere pentru tantari si, de asemenea, cresc riscul de boli transmise prin apa, cum ar fi holera, tifosul si diareea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: