Calinic, o noua lectie data extremistului Teodosie: „In viitor se va analiza practica scufundarii pruncilor la botez. In Transilvania, cand eram preot la tara, am gasit obiceiul de a se stropi pruncul pe cap”

news

Inalt Preasfintitul Calinic, arhiepiscopul Argesului si membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, are o pozitie radical diferita de cea a conducerii BOR si anunta „se va analiza practica scufundarii pruncilor la botez si se va lua hotararea cea mai potrivita intru respectarea randuielii si evitarea cu grija a nedoritelor accidente”. IPS Teodosie a anuntat zilele trecute in niciun caz nu se va renunta la aceasta practica: „Nu ne intimidam”.

Intrebat de Adevarul daca ar trebui interzisa scufundarea bebelusilor la botez, IPS Calinic ne-a declarat: „Cred ca in viitor se va analiza practica scufundarii pruncilor la botez si se va lua hotararea cea mai potrivita intru respectarea randuielii si evitarea cu grija a nedoritelor accidente”.

PS Calinic, care este arhiepiscop din septembrie 2009, a oficiat recent, pe 23 ianuarie, un botez important, cel al fetitei lui Nicolae al Romaniei. La acel botez, IPS Calinic a bagat bebelusul doar cu piciorusele in apa si l-a udat putin pe cap.

IPS Calinic a dezvaluit modul in care se practica botezul atunci cand era preot la tara in Transilvania. „In Transilvania, cand eram preot la tara, am gasit obiceiul de a se stropi pruncul pe cap, dupa ce a fost introdus in cristelnita. Se foloseau palmele facute caus, apa sfintita pentru botez fiind slobozita cu indestulare peste crestetul pruncului”, spune IPS Calinic, care adauga ca dupa o vreme, din teama de a nu se produce vreun accident din diferite motive fizice sau emotionale, s-a gandit ca este mai potrivit sa se afunde pruncul pana la gat in apa cristelnitei, dupa care sa se toarne din belsug apa sfintita, peste crestetul pruncului.

Intrebat de ce nu exista o practica unitara privind taina botezului, Arhiepiscopul Calinic a raspuns: „De obicei, Botezul se face, in general, unitar, cu deosebire, ca pe alocurea se impun de catre credinciosi, unele «obiceaiuri», pe care le-am gasit statornicite: bordeiul si obiceiul! Trebuie lamuriti cei care nu stiu randuiala statornicita!”.

Controversele legate de scufundarea copilului la botez in religia ortodoxa sunt cu atat mai mari cu cat Iisus Hristos nu a fost scufundat cand a fost botezat. Arhiepiscopul Calinic spune ferm ca in unele icoane cu botezului Domnului Iisus Hristos, savarsit in cursul Iordanului, se foloseste randuiala turnarii apei peste Crestetul lui Iisus, cu ajutorul palmelor facute caus sau folosindu-se cupele de lemn, ceramica sau metal pretios. „In alte icoane, Iisus sta in apa pana spre gat, iar cu Capul aplecat, primeste botezul prin turnarea apei peste crestetul Capului”, mai precizeaza arhiepiscopul Calinic.

IPS Teodosie a anuntat, marti seara, ca ritualul botezului nu se va schimba ca urmare a decesului unui bebelus, inecat dupa ce a fost scufundat complet in apa. „Nu ne intimidam”, a declarat Teodosie la Antena 3.

„Nicicum nu se schimba ritualul. Pentru ca… o sa dau si temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credinta sunt valabile si peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidam. Asa a fost si cu lingurita. Pai cum sa schimbi lingurita? Am explicat, lingurita e Maica Domnului. Inlocuiesti pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorba. Nu se schimba nimic”, a declarat IPS Teodosie la Antena 3.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: