Camera Deputatilor: Proiectul de modificare a Codului Penal a fost adoptat. Pragul pentru abuzul in serviciu a fost eliminat

news

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 191 de voturi „pentru”, 66 „impotriva” si 12 abtineri, proiectul de lege care modifica Codul penal si vizeaza abuzul si neglijenta in serviciu, in forma Guvernului, scrie Agerpres.

In aceasta forma este eliminat pragul de la care se considera infractiune pentru abuz in serviciu, asa cum a decis, marti, Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care a dat raport de adoptare formei venite de la Guvern pentru acest proiect.

„Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act prevazut de o lege, o ordonanta a Guvernului, o ordonanta de urgenta a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptarii, avea putere de lege ori il indeplineste cu incalcarea unei dispozitii cuprinse intr-un astfel de act normativ, cauzand astfel o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”, se mentioneaza in articolul cu privire la abuzul in serviciu.

A fost eliminat, de asemenea, si pragul pentru neglijenta in serviciu.

„Fapta functionarului public care, din culpa, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act prevazut de o lege, o ordonanta a Guvernului, o ordonanta de urgenta a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptarii, avea putere de lege ori il indeplineste cu incalcarea unei dispozitii cuprinse intr-un astfel de act normativ si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”, spune articolul referitor la neglijenta in serviciu.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Discutiile legate de pragul de la care se considera infractiune in cazul abuzului in serviciu au aparut dupa ce in Senat s-a votat un prag de 250.000 de lei fapt care a provocat miscari de strada impotriva respectivei reglementari. La acel moment, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a dat un comunicat prin care si-a justificat pozitia si in care sustine ca pragul decis la nivelul ministerului este de 9.000 de lei.

„In legatura cu proiectele legilor de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura penala pentru implementarea in aceste doua legi a deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei, proiecte elaborate de Ministerul Justitiei in anul 2022 si aprobate de Guvern la 28.12.2022, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

1. In legatura cu infractiunea de abuz in serviciu prevazuta de art.297 din Codul penal, Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr.392/2017 prevede:

a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind tinuta de obligatia de a interpreta o dispozitie legala in sensul de a produce efecte si pentru a da, astfel, un sens constitutional acesteia [a se vedea in acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], considera necesara instituirea unui prag al pagubei si circumstantierea vatamarii produse prin comiterea faptei, elemente in functie de care sa se aprecieze incidenta sau nu a legii penale”;

b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniaza ca legiuitorul are obligatia de a reglementa pragul valoric al pagubei si intensitatea vatamarii dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei in cuprinsul normelor penale referitoare la infractiunea de abuz in serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natura sa determine aparitia unor situatii de incoerenta si instabilitate, contrare principiului securitatii raporturilor juridice in componenta sa referitoare la claritatea si previzibilitatea legii.”

2. Nu exista nicio referinta concreta in deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei sau in avizele Comisiei de la Venetia cu privire la valoarea economica sau financiara a unui astfel de prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

3. Pentru dezbaterile din Camera Deputatilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infractiunea de abuz in serviciu prevazuta de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justitiei va sustine adoptarea de catre Camera Deputatilor a unui prag de 9.000 de lei”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: