Camerele de agricultura din tarile de la Visegrad solicita CE sa ia masuri ferme in problema importurilor de produse agricole din Ucraina

externe

agricultori, romani, solicitare, guvern, interzicerea importurilor, cereale ucrainene

Camerele de agricultura din tarile de la Visegrad si organizatiile agricultorilor din Bulgaria, Croatia, Estonia, Lituania si Romania au emis un apel comun prin care solicita Comisiei Europene sa ia masuri ferme in problema importurilor de produse agricole din Ucraina fara taxe vamale, a informat, joi, Camera Nationala de Agricultura a Ungariei intr-un comunicat potrivit hirado.hu.

Reuniunea Camerelor de agricultura ale Grupului de la Visegrad la care au mai participat liderii camerelor de agricultura din Slovacia, Polonia, si Cehia, precum si reprezentantii altor organizatii profesionale, desfasurata in perioada 24-25 aprilie 2023 la Brno, in Republica Ceha, s-a axat pe distorsionarea drastica a pietei din cauza importului fara taxe vamale al produselor agricole din Ucraina, care afecteaza grav tarile V4.

Liderii camerelor de agricultura solicita o solutie unitara la nivelul UE, care ar asigura transportul produselor agricole ucrainene la destinatia lor finala, in general in afara UE, acesta fiind motivul initial al eliminarii taxelor anul trecut.

Comunicatul subliniaza ca problema cantitatilor crescute de cereale, rapita, carne, oua, miere, fructe si alte produse agricole care vin din Ucraina fara taxe vamale, nu sunt produse conform standardelor stricte ale UE si, prin urmare, prezinta riscuri pentru sanatatea umana si animala, continua sa fie un motiv de ingrijorare, provocand scaderi uriase de preturi pe piete.

Potrivit pozitiei organizatiilor semnatare, ar trebui reintroduse cat mai curand posibil taxele si cotele vamale, in caz de nevoie oferind ajutor compensatoriu din partea UE fermierilor ucraineni. Comisia Europeana ar trebui sa ajute agricultorii ucraineni in asa fel incat sa nu perturbe piata agricola a UE, se arata in comunicat.

Potrivit participantilor, daunele deja provocate de masurile nechibzuite ar trebui sa fie suportate in comun de catre statele membre ale UE, oferind sprijin agricultorilor din tarile afectate.

Camerele de agricultura ale tarilor V4 saluta sprijinul financiar destinat fermierilor din Europa Centrala, pe care Comisia Europeana il discuta in prezent, dar considera ca bugetul necesar tarilor afectate este mult mai mare decat suma propusa de 100 de milioane de euro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: