Campanie anti-Germania a partidului de guvernamant din Polonia. Organizeaza si un referendum in ziua alegerilor parlamentare: „Sunteti in favoarea vanzarii intreprinderilor de stat?”

analize

Guvernul populist si nationalist al Poloniei adopta din ce in ce mai mult o pozitie antigermana si anti-Uniunea Europeana in perspectiva alegerilor legislative din 15 octombrie, in speranta de a-si mobiliza cei mai loiali adepti, se arata intr-un articol publicat de Euractiv.

Jaroslaw Kaczynski, seful partidului de guvernamant Lege si Justitie (PiS), a sustinut vineri (11 august), ca Germania ar vrea sa intervina in viitoarea campanie electorala.

El dezvaluit si una dintre intrebarile de la referendumul impus de PiS in ziua alegerilor: „Sunteti in favoarea vanzarii intreprinderilor de stat?”.

O astfel de vanzare ar putea fi in avantajul Germaniei care, a spus el, vrea sa il impuna pe liderul opozitiei Donald Tusk la conducerea Poloniei.

Kaczynski, desi in mod oficial este doar viceprim-ministru, este considerat in general omul forte de facto al Poloniei.

Iar Tusk, liderul principalului partid de opozitie, Platforma Civica (PO), fost premier polonez intre 2007 si 2014 si, ulterior, presedinte al Consiliului European – parte a executivului UE -, personifica tot ceea ce nu doreste guvernul.

Sondajele de opinie recente sugereaza ca partidul sau ar putea reprezenta o amenintare pentru PiS, aflat la guvernare, la alegerile din octombrie.

In timp ce partidul de guvernamant atinge aproximativ 33%, Platforma Civica a lui Tusk ar avea intre 26 si 32%.

„Argumentele anti-germane sunt in beneficiul PiS”, a declarat pentru AFP analistul politic Marcin Zaborowski de la Universitatea Lazarski din Varsovia. „Ele mobilizeaza electoratul sau cel mai fidel si il incurajeaza sa se prezinte la urne”, subliniaza acesta.

Intre 30 si 40% dintre polonezi sunt neincrezatori – chiar ostili – fata de Germania, a spus el, astfel incat scopul referendumului a fost de a ajuta partidul de guvernamant sa polarizeze campania electorala.

Aceasta retorica antigermana este o modalitate de a strecura in campanie opiniile puternic antieuropene ale partidului de guvernamant, a declarat specialistul politic Anna Materska-Sosnowska de la Universitatea din Varsovia.

Varsovia si Bruxellesul sunt de mult timp in dezacord pe o serie intreaga de probleme, a subliniat ea.

„PiS nu vrea sa trateze in mod deschis UE ca pe un inamic. Dar, in mod evident, acest lucru se face atunci cand ataca Germania, cea mai puternica tara din UE”, a spus ea.

Saptamana trecuta, premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a aratat indignat de comentariile lui Manfred Weber, liderul german al Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta din Parlamentul European.

Intr-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF, Weber acuzase PiS din Polonia de incalcarea principiilor statului de drept, punand PiS alaturi de extrema dreapta din Franta si de AfD din Germania.

Astfel de partide, a spus Weber, „sunt dusmanii nostri”.

„Ne-a numit dusmani”, a spus un Morawiecki indignat. „Ajunge”, a adaugat el, provocandu-l pe Weber la o dezbatere publica.

Presedintele Andrzej Duda a preluat tema, denuntand ceea ce a numit „incercarile politicienilor straini de a influenta procesul electoral din Polonia”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: