news

Cantautorul Mircea Rusu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru delapidare

Fostul primar al comunei Band, Mircea Rus, recunoscut ca artist drept Mircea Rusu Band, a fost incarcerat pentru a ispasi o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani, o luna si 10 zile, dupa ce a suferit a doua condamnare intr-un dosar penal, de aceasta data pentru complicitate la delapidare, cu o valoare totala de peste 500.000 lei, scrie Agerpres.

Curtea de Apel Targu Mures l-a condamnat pe fostul primar Mircea Rus la doi ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la delapidare in forma continuata, pentru 26 de acte materiale, in legatura cu unul dintre casierii Primariei Band de la acea vreme, Garbu Petru, si la alti doi ani de inchisoare, pentru aceeasi infractiune, in legatura cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.

Potrivit portalului instantei, intrucat Mircea Rus a mai suferit o condamnare, pentru abuz in serviciu, pentru care era condamnat la un an si 4 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, Curtea de Apel Targu Mures a contopit cele doua pedepse de cate 2 ani inchisoare aplicate in acest caz, cu pedeapsa de un an si 4 luni inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 179/3 iulie 2015 a Tribunalului Mures, modificata si definitiva prin decizia penala nr. 348/A/20 iunie 2018 a Curtii de Apel Targu Mures, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

In acest sens, instanta a decis ca „aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare, careia ii adauga un spor de un an, o luna si 10 zile inchisoare (reprezentand o treime din 3 ani si 4 luni inchisoare) si aplica inculpatului Mircea Rus pedeapsa principala rezultanta de 3 ani, o luna si 10 zile inchisoare, cu executare in detentie”.

Hotararea pronuntata de Curtea de Apel Targu Mures in dosarul 4881/320/2020 este definitiva si il obliga pe fostul primar si pe cei doi fosti casieri la restituirea sumelor catre Primaria Band, cu plata penalitatilor prevazute de Codul de procedura fiscala.

„Obliga pe inculpatul Garbu Petru sa plateasca partii civile Primaria Comunei Band suma de 105.197 lei, la care se adauga majorari de intarziere, conform Codului de procedura fiscala. Obliga in solidar pe inculpatii Garbu Petru si Rus Mircea sa plateasca partii civile Primaria Comunei Band suma de 281.564 lei (cate 140.782 lei fiecare dintre inculpati), la care se adauga majorari de intarziere, conform Codului de procedura fiscala. Obliga pe inculpatul Bodor Zoltan sa plateasca partii civile Primaria Comunei Band suma de 53.400 lei, la care se adauga majorari de intarziere, conform Codului de procedura fiscala. Obliga in solidar pe inculpatii Bodor Zoltan si Rus Mircea sa plateasca partii civile Primaria Comunei Band suma de 105.963 lei (cate 52.981,5 lei fiecare dintre inculpati), la care se adauga majorari de intarziere, conform Codului de procedura fiscala”, se arata in dispozitivul hotararii Curtii de Apel Targu Mures.

Sumele delapidate au fost descoperite in urma unor controale ale ANAF.

Actualul primar din comuna Band, Mircea Radu, nu a dorit sa comenteze cu privire la incarcerarea predecesorului sau, Mircea Rus, insa a declarat presei, luni, ca dupa castigarea alegerilor locale a gasit in bugetul comunei suma de 2.000 lei, o serie de lucrari incepute si abandonate, una dintre acestea, cu o valoare foarte mare, fiind achitata unei firme care a declarat la scurt timp insolventa.

Mircea Radu spera ca macar o parte din sumele considerate de instanta ca fiind delapidate sa fie recuperate.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Miting urias in Tbilisi, Georgia: „Nu vrem sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica” – Video

Zeci de mii de georgieni au marsaluit sambata prin capitala Georgiei, Tbilisi, la 11 mai,…

5 ore ago

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

13 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

13 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

13 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

13 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

10 ore ago