Caprar si Badalau, declaratii disperate dupa ce au aparut in interceptarile DNA: „De ce sa se ridice imunitatea?”

politica

Sefii PSD Arad si Giurgiu, Dorel Caprar si Niculae Badalau, au comentat marti seara interceptarile aflate in dosarul deschis de DNA cu privire la spagile de la Arad.

„Fiind o ancheta nu am ce sa comentez, inca nu am vazut dosarul. Nu mi s-a adus la cunostinta, nu am vazut dosarul, avocatul meu a vazut dosarul, din cate stiu l-a primit astazi si incepe sa-l studieze. Nu stiu nimic (despre stenograme, n.red.), sunt informatii doar din presa pe care le-am citit si eu si nu le comentez. Nu s-a intamplat asa si nu le comentez”, a spus Dorel Caprar, la Digi24, marti seara.

„Nu am comis nicio incalcare a legii. Principiul meu de baza este legea, dupa care ma ghidez si m-am ghidat intotdeauna. Probabil ca a inceput telejustitia, eu am fost printre primii plimbati prin fata camerelor de luat vederi. Toate lucrurile astea se vor clarifica, o sa am o reactie dar pe ce scrie in dosar”, a adaugat el.

Deputatul PSD a mai spus: „O sa am o reactie nu pe declaratiile unor politicieni inconstienti care probabil ca la un moment dat vor avea aceeasi soarta. Se vede din Romania ca daca faci politica, cel putin politica unui partid, trebuie sa ai asemenea momente in viata, dar tot ce nu te omoara te intareste. Ma refer la toata clasa politica… ma refer la politicienii inconstienti care au comentat fara sa cunoasca detalii, ca sunt cativa care au comentat”.

Intrebat daca mai este presedintele PSD Arad, el a raspuns: „Bineinteles. De ce sa nu mi se para corect? Am fost condamnat pentru ceva? Nu mai exista in Romania prezumtia de nevinovatie? Nu inteleg intrebarea dvs.”

Intrebat daca se teme ca ii va fi ridicata imunitatea, deputatul PSD a raspuns: „Din moment ce nu ma simt vinovat, nu vad de ce sa mi se ridice imunitatea”.

El a negat ca Viorica Dancila i-a cerut sa puna pe cineva in functie in institutiile din judetul Arad, asa cum spun procurorii in rechizitoriu.

„Doamna Viorica Dancila mie nu m-a cerut asemenea lucruri, din contra, am avut foarte multe activitati, am sustinut-o public si probabil acest lucru a deranjat”.

Cu privire la sabia daruita in campania alegerilor prezidentiale, Dorel Caprar a spus ca trecutul sau este de „practicant al artelor martiale”.

„Acel cadou a fost simbolic. Simbolistica acelui cadou, nu regret ca i-am dat acel cadou si lucrurile pe care i le-am spus din suflet. Acel cadou nu e o arma, nu era o arma, era un obiect de panoplie. A fost verificat de SPP, ca nu puteam sa vin pe scena”, a completat el.

Totusi, la insistentele ca i-a spus Vioricai Dancila sa taie si la propriu si la figurat, Dorel Caprar a raspuns: „Era metaforic! (…) Ce sa regret? Ca am facut un cadou la un om pe care il pretuiesc si il respect?”

Presedintele PSD Giurgiu, Niculae Badalau, a declarat la Romania TV ca nici macar nu-l cunoaste pe Caprar.

„Nu cunosc nici unul dintre persoanele implicate. Il stiu pe domnul Chisalita, cu restul nu am avut nici macar o convorbire telefonica. Daca procurorii au vreun dubiu, merg la Parchet si dau declaratii. Probabil nesansa noastra e ca organizatia Giurgiu a dat un ministru al Transporturilor. In viata mea am fost de doua ori la Arad, o data la o nunta si alta data cu politica”, a declarat Niculae Badalau.

Interceptarile aflate in dosarul DNA

Seful DRDP, Cristian Ispravnic, a afirmat in cadrul unei discutii din luna august ca trebuie sa dea curs solicitarii ministrului Transporturilor, care doreste ca toate posturile din Directia Venituri a CNAIR si Departamentele Venituri din subordine sa fie ocupate pe criterii politice.

” El are pretentia, si asa am dedus din ce am simtit eu pa… tot ce-i venit, turism politic… Deci probabil ca zona asta is oamenii lor acolo, sau nu stiu… sau asa stie el..”, a spus Ispravnic, conform interceptarilor publicate de Digi24.

Bogdan Munteanu, seful biroului incasari de la DRDP, a afirmat si el ca ministrul Razvan Cuc ar fi reprosat ca sumele de bani obtinute din comiterea infractiunilor de coruptie sunt predate factiunii PSD Giurgiu, cu care el se afla in conflict: ”Dar Grasu asa o zis atunci la … I-o zis pa fata, ce ba, ca voi faceti si-i duceti lui Badalau si lui Mina”.

Discutiile intre inculpati au scos in evidenta obligatiile functionarilor sustinuti politic de partid de a plati taxe lunare la casieria organizatiei, cuantumul sumelor raportandu-se la ierarhia fiecarei functii.

Lipsa oricarui criteriu de profesionalism la numirea in functiile de conducere este scoasa in evidenta chiar de catre Mirel Pascu, vicepresedinte al PSD Arad, intr-o discutie din august 2019. Acesta a spus ca Mircea Lucaciu nu indeplineste criteriile politice pentru numirea in functie.

”Pai cum sa-l pui pa Mircea director? Rade toata Frontiera, rade toata Directia, toti de noi… Pai el n-are pozitie politica… Zero! Scoala zero! Experienta intr-o chestie de conducere directa, zero… Pa trei valente, care le ai la CV-u, nu? Ba, ce… ce experienta politica ai? Ba, am fost vicepresedinte, consilieru lu cutare, am facut aia. P…, el n-are nimica. Nici macar la Nadlac nu-i presedinte. Il doare-n p… de partid, maine! Da… A… Alte experiente, el n-a fost niciodata in nicio functie. O fost controlor de trafic. Il duci tu controlor de trafic? Pai unde ai mai auzit asa ceva in tara?”

Procurorii arata in referat ca exercitarea influentei politice in ceea ce priveste ocuparea nelegala a unor functii publice este atat de generalizata incat cei interesati au apelat la presedintele PSD, Viorica Dancila.

In ziua de 27.08.2019. Cristian Ispravnic s-a aflat in judetul Caras Severin la o intalnire cu factorii politici la care a participat si Viorica Dancila. Cu aceasta ocazie Ispravnic a apelat-o pe Carmen Gheorghita din cadrul D.R.D.P. Timisoara, comunicandu-i sa nu trimita documentele pentru numirea lui Mircea Lucaciu in functia de sef al Departamentului Venituri, intrucat a intervenit in favoarea lui Mirel Pascu insasi Viorica Dancila.

„De aia te-am sunat, ca-i urgent. Uite, is cu domnu ministru….A…Chestia cu Mirel si cu Lucaciu ii pa bune, ii de ordin de la doamna premier. Deci, n-are el nicio treaba, n-are ce sa faca. Ii ordin si asupra lui. M-ai inteles?… Deci, o zis: Nu, Lucaciu ramane sef de Serviciu si ala merge sef Departament. Na, ca-i… Direct premiera! Deci, direct premiera i-o zis…”

Directorul DRDP Timisoara, Cristian Ispravnic, l-a promovat, la finalul lunii august, pe Mircea Andrei Lucaciu in functia de sef al Departamentului de Venituri. Cei doi sunt colegi in PSD Arad, iar in noua sa calitate Lucaciu are rol de coordonator al activitatii de cantarire si verificare a autocamioanelor la frontierele din Vestul tarii: Arad, Timis, Caras-Severin.

DNA a anuntat oficial, marti, intr-un comunicat de presa ca parlamentarii PSD Dorel Caprar, Florin Tripa si Ioan Chisalita sunt cercetati pentru mai multe fapte de coruptie, intre care luare de mita si abuz in serviciu. DNA a dezvaluit si modul in care functiona caracatita de la Arad,

„Cercetarile au mai stabilit ca sefii din cadrul D.R.D.P Timisoara sau in alte institutii locale sau regionale, sustinute de partid in acele functii, ar fi avut obligatia de a plati o taxa lunara la casieria organizatiei judetene de partid, cuantumul taxei raportandu-se la functia detinuta”, se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA mai arata ca, distinct de aceste sume lunare, persoanele cu functii de conducere sustinute in acele functii de partid ar fi avut obligatia de a plati si alte sume de bani, „raportat la necesitatile de moment si solicitarile persoanelor cu functii de conducere din partid, identificandu-se o asemenea situatie cand suspectul Caprar Dorel Gheorghe ar fi pretins si primit suma de 4.500 de lei de la inculpatii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea si suspectul Munteanu Bogdan (cate 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegatii din Japonia”.

Intr-un context asemanator, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel si suspectii Caprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin si Chisalita Ioan Narcis si-ar fi folosit influenta pentru numirea, cu incalcarea legii, in posturi de conducere a inculpatilor Lucaciu Mircea si Pascu Mirel si pentru angajarea inculpatului Baetan Alin, precizeaza DNA.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: