externe

Captura de proportii a Ucrainei: Krasukha-4, sistem mobil rusesc de razboi electronic. „O mina de aur pentru serviciile de informatii”

Ucraina tocmai a capturat in aceasta saptamana unul dintre cele mai capabile sisteme de razboi electronic ale Rusiei. Este vorba despre sistemul mobil de razboi electronic Krasukha-4.

Pierdere semnificativa a Rusiei si o potentiala mina de aur pentru serviciile de informatii, scrie The Drive despre captura ucrainenilor. Ceea ce au gasit fortele ucrainene pare a fi un post de comanda containerizat care face parte din sistemul mobil de razboi electronic Krasukha-4. Krasukha-4 este conceput in principal ca sa neutralizeze satelitii de comunicatii/spionaj plasati pe orbite joase, contorizeaza AWACS si alte sisteme radar aeropurtate si poate provoca daune permanente dispozitivelor radio-electronice vizate. In principiu Krasukha-4 ar trebui sa creze un “zid” in fata sistemelor americane de recunoastere si strangere de informatii precum sateliti de spionaj (Lacrosse), drone de recunoastere, avioane (E-8 Joint STARS).

Fortele ucrainene au gasit acest container in afara capitalei Kiev. Utilizatorul Twitter @UAWeapons a fost printre primii care l-au identificat ca fiind cel mai probabil o componenta a sistemului Krasukha-4. Un Krasukha-4 complet este format din doua vehicule, ambele bazate pe camionul 8×8 KAMAZ-6350, unul avamd sistemul de razboi electronic (EW) si celalalt transportand modulul postului de comanda.

Nu exista niciun indiciu  cu privire la ceea ce s-ar fi putut intampla cu camionul care a transportat acest container sau cu insotitorul sau echipat cu sistemul EW. Fotografia containerului il arata cu ramuri de copac deasupra, dar nu este clar daca acest lucru reflecta o incercare deliberata de a-l ascunde sau doar locul in care a ajuns dupa un fel de atac sau accident. In jurul sau exista si alte crengi cazute si resturi. Modulul postului de comanda este deteriorat, in special de-a lungul unei parti a marginii inferioare a cadrului, iar usile de acces de pe partea care este vizibila lipsesc. Acestea fiind spuse, pare sa fie intr-o stare relativ buna, cel putin la exterior.

Oricum ar fi, pierderea chiar si a unei jumatati dintr-un sistem Krasukha-4 ar putea fi semnificativa pentru fortele ruse din punct de vedere operational. Desi originile sale dateaza de la sfarsitul anilor 1990, acesta ramane unul dintre cele mai capabile sisteme EW mobile ale armatei ruse, productia de serie incepand abia la inceputul anilor 2010. Acesta a fost dezvoltat ca parte a unui proiect mai amplu pentru a pune in functiune sisteme care sa protejeze mijloacele rusesti de la sol si din aer de ochii indiscreti ai diferitelor radare de supraveghere si imagistica terestre si aeriene, precum si de anumiti sateliti de culegere de informatii echipati cu radare.

Oficialii rusi au afirmat ca Krasukha-4 poate repera si bruia diverse tipuri de radare, inclusiv radare de supraveghere, senzori de imagistica radar aeropurtati, precum si cautatori radar activi si altimetre care se gasesc in rachete. Are o raza maxima declarata impotriva tintelor terestre si aeriene cuprinsa intre 150 si 300 de kilometri, in orice directie, in functie de diversi factori de mediu.

Exista rapoarte conform carora sistemul de bruiaj al Krasukha-4 poate emite fascicule de energie RF suficient de puternice pentru a deteriora fizic sistemele electronice sensibile de pe anumite tinte.

Pozitionarea unui Krasukha-4 in vecinatatea generala a Kievului ar fi foarte logica pentru a contribui la ingreunarea dificultatii fortelor ucrainene si a partenerilor lor internationali de a gasi si de a tinti prin radar unitatile rusesti din aceasta zona, unde luptele continua de cateva saptamani.

La inceputul acestei luni, o echipa de productie de la CNN a reusit sa zboare pe un E-3 al NATO intr-o misiune in apropierea granitelor Poloniei cu Ucraina si Belarus. „Rusii s-au apucat sa incerce sa bruieze radarul avionului NATO, o intamplare enervanta, dar inevitabila, avand in vedere cat de vizibil este avionul gigant de spionaj”, a relatat atunci acel post de televiziune.

Dincolo de implicatiile imediate ale pierderii unei parti a unui sistem Krasukha-4, daca fortele ucrainene pot recupera in siguranta acest modul al postului de comanda, acesta ar putea oferi o sursa substantiala de informatii pentru autoritatile din tara si partenerii lor straini. Agentiile de informatii din Statele Unite si din alte tari din Occident ar fi, fara indoiala, incantate sa puna mana pe acest container pentru a vedea ce se poate culege din el. Oficialii militari americani spun deseori ca sistemele EW avansate, cum ar fi cele pe care rusii, precum si chinezii, continua sa le dezvolte si sa le puna in practica, ca fiind amenintari deosebit de importante pentru fortele americane.

Aflarea mai multor informatii despre capacitatile Krasukha-4 ar putea ajuta, printre altele, la dezvoltarea de contramasuri. Software-ul care ruleaza pe acest sistem ar putea duce la descoperirea unor lacune care ar putea fi exploatate in scopuri de razboi cibernetic.

O analiza mai profunda a componentelor individuale ale postului de comanda, pana la lucruri precum constructia cablurilor din interior, ar putea oferi alte informatii, inclusiv despre capacitatea Rusiei de a fabrica efectiv sisteme EW avansate si alte componente electronice. Orice documente sau alte elemente din interiorul acestui post de comanda containerizat ar putea oferi o multitudine de informatii pe diverse teme.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

DNA, nevoita sa dezminta minciunile AUR: Nicusor Dan nu este urmarit penal. „Atragem atentia asupra echilibrului in discursul public”

DNA a dezmintit, vineri seara, afirmatiile candidatului AUR la Primaria Capitalei, MIhai Enache, conform caruia…

O oră ago

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

4 ore ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

3 ore ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

6 ore ago